ΥΓΕΙΑ

Η παχυσαρκία παράγοντας κινδύνου για 11 μορφές καρκίνου

Ισχυρές είναι πλέον οι ενδείξεις ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με ορισμένες μορφές καρκίνου, κυρίως του πεπτικού συστήματος και όσους σχετίζονται με τις ορμόνες, ενώ για άλλα είδη της νόσου τα στοιχεία είναι –προς το παρόν τουλάχιστον– ανεπαρκή, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα με επικεφαλής Έλληνες επιστήμονες.

Η παχυσαρκία παράγοντας κινδύνου για 11 μορφές καρκίνου

Συνολικά τα παραπανίσια κιλά και γενικότερα το έξτρα λίπος στο σώμα αυξάνουν τον κίνδυνο για 11 μορφές καρκίνου, όπως του εντέρου, του παγκρέατος, των νεφρών, της μήτρας, του μαστού, των ωοθηκών, του οισοφάγου κ.ά. Με δεδομένο ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις ανθρώπους αναμένεται να είναι υπέρβαροι έως το 2035, η νέα μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μαρία Κύργιου, κλινική λέκτορα γυναικολογικής ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Λονδίνου και τον Κώστα Τσιλίδη, λέκτορα επιδημιολογίας του καρκίνου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου και επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό καρκίνου του οισοφάγου (BMJ).

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) σε 204 έρευνες που συσχέτιζαν το βάρος με τον καρκίνο. Διαπιστώθηκε ότι η παχυσαρκία σχετίζεται σαφώς με τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, του μυελού των οστών, του παχέος εντέρου (στους άνδρες), των χοληφόρων οδών, του παγκρέατος, του ενδομητρίου (στις γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης) και των νεφρών.

Για κάθε πέντε μονάδες αύξησης του δείκτη μάζας σώματος ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται από 9% στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες, έως 56% στην περίπτωση του καρκίνου του χοληφόρου συστήματος. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος καρκίνου της μήτρας αυξάνεται κατά 21% για κάθε αύξηση κατά 0,1 της αναλογίας μέσης/γοφών στις γυναίκες.

Το βασικό μήνυμα της μελέτης είναι ότι η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων καρκίνων, εκτός από τον κίνδυνο άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως του διαβήτη ή της καρδιοπάθειας. Ο καρκίνος αποτελεί βασική αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός των παχύσαρκων έχει υπερδιπλασιαστεί διεθνώς κατά τα τελευταία 40 χρόνια.

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο καθηγητής Ευάγγελος Παρασκευαΐδης (Τμήμα Μαιευτικής & Γυναικολογίας) και ο Γιώργος Μαρκοζάννης (Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας).

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ και περιττά κιλά: Ποια είναι η ηλικία-ορόσημο

Αύξηση βάρους & καρκίνος: Δείτε αν κινδυνεύετε

Υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες τεκνοποίησης