Τακτικές μαστογραφίες: Ποιον κίνδυνο εγκυμονούν
Ανανεώθηκε:
Η μαστογραφία αποτελεί εδώ και δεκαετίες μια σωτήρια εξέταση για τις γυναίκες, καθώς αποτελεί το κατεξοχήν εργαλείο ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες, οι γυναίκες 50 ετών και άνω πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία ανά διετία, ενώ άλλες ιατρικές εταιρίες συστήνουν τον ετήσιο έλεγχο.
Την αξία της μαστογραφίας θέτει τώρα υπό αμφισβήτηση έρευνα Δανών επιστημόνων.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine ερευνητές του Νοσοκομείου Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, περίπου μια στις τρεις γυναίκες 50-69 ετών που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, έχει όγκο που δεν θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία της.
«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο έλεγχος του μαστού είναι απίθανο να βελτιώσει την επιβίωση των καρκινοπαθών ή να μειώσει τις επεμβατικές χειρουργικές θεραπείες. Επίσης, σημαίνει ότι ο μαστικός έλεγχος συντελεί σε υπερδιάγνωση και υπερθεραπεία» εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Καρστεβ Τζουχλ.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από δύο αρχεία της Δανίας για τον καρκίνο, με στόχο τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, εστίασαν στα ιατρικά αρχεία όλων των γυναικών στην Δανία που είχαν διαγνωστεί με διηθητικό καρκίνο του μαστού την περίοδο 1980-2010.
Οι ερευνητές συνέκριναν τη συχνότητα των προηγμένων όγκων στις γυναίκες 50-84 ετών σε περιοχές που είχαν εφαρμόσει τον τακτικό μαστικό έλεγχο, έναντι περιοχών που δεν είχαν τακτικότητα στον διαγνωστικό έλεγχο.
Επίσης συνέκριναν τον εντοπισμό μικρών, προχωρημένου σταδίου όγκων στις γυναίκες των εξής ηλικιακών ομάδων: 35-49, 50-69 και 70-84.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, σε ποσοστό από 15% έως σχεδόν 39% επρόκειτο για υπερδιάγνωση του καρκίνου του μαστού.
«Η μελέτη δείχνει ότι η υπερδιάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι υπαρκτή. Αλλά ο έλεγχος της νόσου σώζει ζωές επίσης», σχολιάζει ο Δρ Ότις Μπρολεϋ, ιατρικός διευθυντής της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Με τον όρο «υπερδιάγνωση» οι επιστήμονες αναφέρονται στον εντοπισμό μη απειλητικών για τη ζωή καρκίνων.
«Οι γυναίκες που υπερδιαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού βιώνουν φόβο και υποβάλλονται σε πιθανώς επιβλαβείς και μη αναγκαίες θεραπείες, όπως χειρουργείο, θεραπεία και ακτινοθεραπεία» υποστηρίζουν οι Δανοί επιστήμονες.
Η έρευνα σε κάθε περίπτωση αμφισβητεί την αξία της τακτικής μαστογραφίας, εν τούτοις ο Δρ Μπρόλεϋ διευκρινίζει ότι οι μαστογραφίες σώζουν ζωές συνδυαστικά με τα γενετικά τεστ που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι γιατροί για να καθορίσουν την επικινδυνότητα κάθε όγκου ξεχωριστά.
«Τα επόμενα δέκα χρόνια προβλέπω πως θα υπάρχουν γυναίκες που θα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού γονιδιακά και επομένως σε πολλές περιπτώσεις απλά θα γίνεται επισταμένη παρακολούθηση του όγκου και όχι άμεση αντιμετώπιση», εξηγεί ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος μαστού: 4 ανησυχητικά σημάδια εκτός από τους ψηλαφητούς όγκους