Χρόνια νεφρική νόσος: Η διατροφή που μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Η χρόνια νεφρική νόσος προσβάλλει το 10% έως 13% των ενηλίκων και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών και πρόωρου θανάτου.
Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από προβλήματα των νεφρών να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Για να διερευνήσουν το θέμα ο δρ Τζιοβάνι Στριπόλι, από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι, στην Ιταλία και συνάδελφοί του στην Αυστραλία εξέτασαν την ιατρική βιβλιογραφία, εντοπίζοντας επτά μελέτες διατροφής, με συνολικώς 15.285 πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο, που ταίριαζαν στα κριτήρια τα οποία είχαν θέσει.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει από 20% έως 30% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και σχετίζεται με 46 λιγότερους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς σε διάστημα μιας πενταετίας.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φυτικής προελεύσεως, μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φυτικές ίνες) καθώς και σε ψάρια.
«Η συνήθης τακτική είναι να συνιστάται στους ασθενείς να περιορίζουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως ο φώσφορος, οι πρωτεΐνες και το νάτριο, δηλαδή το αλάτι, αλλά τα εμπειρικά στοιχεία δείχνουν πως ακόμα κι αν οι ασθενείς τηρήσουν αυτές τις οδηγίες - πράγμα που αντικειμενικά είναι δύσκολο - λίγο επηρεάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου» δήλωσε ο δρ Στριπόλι.
Ωστόσο, «ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η διατροφή στο σύνολό της μπορεί να είναι πιο σημαντική» πρόσθεσε.
Τα νέα ευρήματα θα δημοσιευθούν σε επερχόμενο τεύχος της Κλινικής Επιθεώρησης της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (CJASN).
Διαβάστε επίσης: