ΥΓΕΙΑ

Μηνορραγία: 4 λόγοι που περνάτε «βαριά» την περίοδο

Η μηνορραγία ή υπερμηνόρροια είναι ο ιατρικός όρος για τις βαριές περιόδους. Μια γυναίκα έχει αυξημένη ροή κατά την διάρκεια της περιόδου όταν η απώλεια αίματος είναι μεγαλύτερη από 60-80 ml (περίπου μισό φλιτζάνι τσαγιού).

Μηνορραγία: 4 λόγοι που περνάτε «βαριά» την περίοδο

Περίπου το 30% των γυναικών παραπονιούνται για βαριά αιμορραγία στην περίοδο, αλλά μόνο το 10% παρουσιάζει τόσο μεγάλη απώλεια αίματος, ώστε να χαρακτηρίζεται ως μηνορραγία.

Οι μηνορραγίες είναι συνηθισμένες ειδικά στις νέες γυναίκες που δεν έχουν τακτική ωορρηξία και στις γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Όμως οποιαδήποτε γυναίκα στην αναπαραγωγική ηλικία μπορεί να έχει βαριά αιμορραγία περιόδου. Μερικές γυναίκες έχουν βαριά αιμορραγία σχεδόν σε κάθε κύκλο.

Αν εκτός από μεγάλη απώλεια αίματος, παρατηρείτε κόπωση, αδυναμία, ζαλάδα ή αίσθημα παλμών της καρδιάς, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε 4 αιτίες που προκαλούν μηνορραγία:

Ινομυώματα

Είναι οι πιο συχνοί καλοήθεις όγκοι της μήτρας. Αποτελούνται από ίνες κολλαγόνου και μυϊκού ιστού και πολύ σπάνια εξελίσσονται σε κακοήθεις όγκους. Διαγιγνώσκονται κυρίως σε νεαρές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, επειδή μπορεί να εμποδίζουν την γονιμότητα. Εμφανίζονται συνήθως μετά τα 35, ενώ σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν και σε ηλικίες κάτω των 30. Τα ενδομήτρια ινομυώματα δημιουργούν συνήθως υπογονιμότητα και μηνορραγίες. Συγκεκριμένα, μια γυναίκα με ινομυώματα έχει βαριές και παρατεταμένης διάρκειας περιόδους, με πήγματα και κατά συνέπεια αναιμία, εύκολη κόπωση, ζαλάδα και νωθρότητα.

Πολύποδες μήτρας

Οι πολύποδες είναι καλοήθεις μάζες που εντοπίζονται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομητρικοί πολύποδες) ή στον τράχηλο της μήτρας (τραχηλικοί πολύποδες). Η αιτία δημιουργίας τους δεν είναι γνωστή. Συχνά οι πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα και ανακαλύπτονται τυχαία σε υπερηχογραφική εξέταση της μήτρας, ή κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης αν προβάλλουν από τον τράχηλο προς τον κόλπο. Όταν προκαλούν συμπτώματα, αυτά εμφανίζονται με τη μορφή των διαταραχών της περιόδου, που ποικίλουν σε ένταση από μικρή σταγονοειδή αιμόρροια έως αιμορραγία (μητρορραγία), βαριά περίοδο (μηνορραγία), ή ακόμα και ως αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Σπανιότερα μπορεί να προκαλούν πόνο τις πρώτες μέρες της περιόδου (δυσμηνόρροια). Οι πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά με απόξεση της μήτρας, με ή χωρίς υπό γενική αναισθησία. Μετά την αφαίρεσή τους, αποστέλλονται προς ιστολογική εξέταση. Ο κίνδυνος ένας πολύποδας να εξαλλαγεί σε καρκίνο είναι πολύ μικρός (περίπου 0,5%). Εάν ωστόσο βρεθούν καρκινικά κύτταρα στην ιστολογική εξέταση του πολύποδα, συστήνεται η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομία).

hormone imbalance

Υπερπλασία ενδομητρίου

Το ενδομήτριο είναι η εσωτερική επιφάνεια της μήτρας και αποτελείται από αδένες στερεωμένους σε κύτταρα που αποτελούν το «στρώμα». Στην υπερπλασία του ενδομητρίου, υπάρχει ανώμαλος πολλαπλασιασμός των αδένων και του στρώματος, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο του ενδομητρίου. Η υπερπλασία του ενδομητρίου σχετίζεται με το πλεόνασμα των οιστρογόνων και την απουσία προγεστερόνης. Εκδηλώνεται με αιμορραγίες, άλλοτε μητρορραγίες (αιμορραγία εκτός περιόδου), άλλοτε μηνορραγίες (αιμορραγίες κατά την διάρκεια της περιόδου) και άλλοτε με σταγονοειδή αιμόρροια, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει φάρμακα για την ισορροπία των ορμονών.

Αιμορραγικές διαταραχές

Η νόσος von Willebrand είναι ο πιο κοινός τύπος αιμορραγικής διαταραχής, όπου διαπιστώνεται στους πάσχοντες η έλλειψη του παράγοντα von Willebrand (vW), ο οποίος βοηθά στην πήξη του αίματος και ως εκ τούτου στη διαχείριση της αιμορραγίας. Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο τραυματίζεται και αιμορραγεί, ο παράγοντας vW βοηθά τα αιμοπετάλια να συγκολληθούν μεταξύ τους δημιουργώντας έναν θρόμβο, που εμποδίζει τη συνέχιση της αιμορραγίας. Στους πάσχοντες από vWD, η παραπάνω διαδικασία καθυστερεί με αποτέλεσμα την καθυστέρηση παύσης της αιμορραγίας.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ Παπανικολάου: Ποιους καρκίνους ανιχνεύει