ΥΓΕΙΑ

Κριθαράκι στο μάτι: Η λύση βρίσκεται στην κουζίνα σας!

Το κριθαράκι στο μάτι, γνωστό και ως κριθή, εμφανίζεται λόγω λοίμωξης από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου. Εκδηλώνεται σαν ένα μικρό εξάνθημα επάνω στο βλέφαρο, είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά.

Κριθαράκι στο μάτι: Η λύση βρίσκεται στην κουζίνα σας!

Ο σταφυλόκοκκος ανήκει στη φυσιολογική μικροχλωρίδα της επιδερμίδας, δηλαδή ζει και αναπαράγεται επάνω στο δέρμα χωρίς να προκαλεί επιπλοκές. Όταν όμως παγιδεύεται στο βλέφαρο μαζί με νεκρά κύτταρα, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στο σμηγματογόνο αδένα. Τότε εμφανίζεται το κριθαράκι στο μάτι.

Το κριθαράκι φεύγει συνήθως από μόνο του μετά από δύο με τρεις ημέρες. Μέχρι τότε, όμως, η ενόχληση είναι αρκετά έντονη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συνιστάται ειδική θεραπεία, πέρα από τις ζεστές κομπρέσες στο μάτι. Εάν έχετε εμφανίσει κριθαράκι, μπορείτε να βρέξετε ένα καθαρό πανί με ζεστό νερό και το ακουμπήσετε απαλά επάνω στο κλειστό βλέφαρο για δέκα λεπτά. Επαναλαμβάνετε τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Η ζεστή κομπρέσα όχι μόνο καταπολεμά τον πόνο και τη φλεγμονή, αλλά επιταχύνει και τη διαδικασία επούλωσης. Δεν πρέπει να πιέζετε το βλέφαρο όταν ακουμπάτε την κομπρέσα στο μάτι.

bigstock 133415414

Εναλλακτικά, αντί για πανί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σακουλάκια τσαγιού. Δρα όπως η κομπρέσα για να καταπραΰνει τον πόνο και τη φλεγμονή, όμως ταυτόχρονα το τσάι βοηθά να υποχωρήσει το κριθαράκι χάρη στις ταννίνες που περιέχει.

Οι ταννίνες είναι σύνθετες υδατοδιαλυτές ουσίες και βρίσκονται σε πληθώρα φυτικών προϊόντων, όπως φρούτα και καρπούς. Όσον αφορά το τσάι, μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ταννίνες έχει το μαύρο σε σύγκριση με το λευκό.

Για να κάνετε κομπρέσες με σακουλάκια τσαγιού, ετοιμάστε κανονικά το τσάι όπως κάνετε όταν πρόκειται να το πιείτε, όμως προσέξτε να μην καίει πολύ πριν το ακουμπήσετε στο βλέφαρο.

Δείτε κι αυτό:

Κριθαράκι στο μάτι: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό