Πώς θα προφυλάξετε τα αυτιά σας στη θάλασσα
Η ενόχληση στο αυτί είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα το καλοκαίρι, καθώς συνδέεται άμεσα με το κολύμπι και τις βουτιές.
Αν τα αυτιά σας βουλώνουν εύκολα ή έχετε κάποια ευαισθησία, πρέπει να γνωρίζετε τα μέτρα προφύλαξης που συνιστούν οι ειδικοί.
Προληπτικός έλεγχος
Πριν φύγετε για διακοπές είναι χρήσιμο να επισκεφτείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο, ώστε αν έχετε κυψελίδα, το κερί που φράζει τον ακουστικό πόρο, να την αφαιρέσει. Αυτό πρέπει να γίνει γιατί, αν υπάρχει κυψελίδα, είναι πολύ πιθανό να φουσκώσει εξαιτίας του νερού, με αποτέλεσμα να σας ενοχλήσει.
Πότε να αποφύγετε τις βουτιές
Αν έχετε φλεγμονή στα αυτιά ή στους παραρρίνιους κόλπους, είναι πιθανό ο γιατρός να σας συστήσει να αποφεύγετε τις βουτιές ή ακόμη και το κολύμπι. Υπάρχουν περιπτώσεις, π.χ. ωτίτιδα, που μπορείτε να κάνετε μπάνιο αλλά δεν πρέπει να βρέξετε τα αυτιά σας. Είναι σκόπιμο λοιπόν να καλύπτετε τα αυτιά σας με ένα σκουφάκι.
Βουτιές στα βαθιά
Αν ασχολείστε με καταδύσεις ή υποβρύχιο ψάρεμα και βουτάτε σε βαθιά νερά ο γιατρός πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο ρινικό διάφραγμα και δεν είναι φραγμένη η ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία ξεκινά από τη μύτη και βοηθά στον «εξαερισμό» των αυτιών. Αν βουτήξετε σε βάθος και νιώσετε πόνο στο αυτί, πρέπει να ανεβείτε αμέσως στην επιφάνεια, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκληθεί βλάβη στο τύμπανο από την πίεση του νερού.
Καλύτερη η θάλασσα από την πισίνα
Στη θάλασσα υπάρχουν πολύ λιγότερα μικρόβια απ’ ότι σε μια πισίνα, όσο σωστά χλωριωμένη και αν είναι η τελευταία. Επιπλέον, το θαλασσινό νερό κάνει καλό στη μύτη και τον φάρυγγα, καθώς απομακρύνει τα μικρόβια.
Τι κάνετε αν βουλώσουν τα αυτιά
Αν βουλώσει ή πονέσει το αυτί σας μετά το μπάνιο, αποφύγετε την επαφή με το νερό. Κλείστε το αυτί σας με ένα βαμβάκι, εμποτισμένο με βαζελίνη. Mπορείτε επίσης να ρίξετε στο αυτί που έχει το πρόβλημα μερικές σταγόνες καθαρό οινόπνευμα, το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια και βοηθά το αυτί να στεγνώσει πιο γρήγορα. Αν ο πόνος επιμένει, κάνετε πυρετό ή εμφανιστεί πύον, πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό για να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή.
Διαβάστε επίσης:
Εξωτερική ωτίτιδα: Πότε μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή
Ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα το καλοκαίρι: Ποια είναι και πού οφείλονται