Ουρικό οξύ: Η δίαιτα που το ρίχνει σύμφωνα με τους επιστήμονες
Το ουρικό οξύ επηρεάζεται από τον τύπο των υδατανθράκων, που προσλαμβάνουμε με την διατροφή. Αυτό αποκαλύφθηκε στην μελέτη OmniCarb, που δημοσιεύθηκε, τον Δεκέμβριο του 2015, στο Arthritis & Rheumatology.
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια τιμή, η οποία αναφέρεται στο πόσο ανεβάζει το σάκχαρο μια τροφή, μετά την κατανάλωση της. Οι απλοί υδατάνθρακες όπως τα σάκχαρα και το άμυλο, ανεβάζουν αρκετά και άμεσα το σάκχαρο στο αίμα, διότι έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Αντίθετα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τα όσπρια, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και ως εκ τούτου ανεβάζουν λιγότερο το σάκχαρο.
Το ουρικό οξύ παράγεται μέσα στα κύτταρα από τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και αποβάλλεται με τα ούρα. Όταν η λήψη των πρωτεϊνών αυξάνεται, αυξάνεται και η παραγωγή του ουρικού οξέος. Το τελευταίο όταν πλεονάζει αποβάλλεται με τα ούρα και η συγκέντρωση στο αίμα παραμένει σταθερή.
Σε καταστάσεις υπερινσουλιναιμίας, η απέκκριση του ουρικού οξέος μειώνεται σημαντικά. Έτσι, όταν η δίαιτα περιλαμβάνει τροφές που ανεβάζουν το σάκχαρο, αυξάνουν την έκκριση της ινσουλίνης, κάτι που μειώνει την απέκκριση του ουρικού οξέος.
Οι δίαιτες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μειώνουν την υπερινσουλιναιμία και αυξάνουν την απέκκριση του ουρικού οξέος. Εάν η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη συνδυαστεί με χαμηλές συγκεντρώσεις πρωτεϊνών τα επίπεδα του ουρικού οξέος μπορούν να ελεγχθούν καλύτερα.
Το άρθρο γράφτηκε από τον Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολόγο-Διαβητολόγο, www.rigopoulosdimitrios.gr
Διαβάστε επίσης:
Ο παράγοντας που επιταχύνει κατά 6 φορές την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ
Με ποια άσκηση θα κάψετε το περισσότερο λίπος
Γρήγορη απόψυξη: Στο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων; Τι είναι πιο ασφαλές