Αντισύλληψη: Εξαιρετικά δημοφιλής η «μέθοδος της έγκαιρης απόσυρσης»
Αρκετά ζευγάρια καταφεύγουν σε μια «φυσική» μέθοδο προκειμένου να αποφύγουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, καθώς δεν επιλέγουν τις κλασικές επιλογές αντισύλληψης, όπως το προφυλακτικό ή το αντισυλληπτικό χάπι.
Συγκεκριμένα, η «μέθοδος της έγκαιρης απόσυρσης» (διακοπτόμενη συνουσία) αποτελεί για σημαντικό αριθμό ζευγαριών την προτιμώμενη μέθοδο αντισύλληψης.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέσω της εφαρμογής γονιμότητας Glow, το 18% των χρηστών προτιμά τη συγκεκριμένη μέθοδο προς αποφυγή της εγκυμοσύνης. Η μέθοδος αυτή ήταν η τρίτη δημοφιλέστερη, μετά το προφυλακτικό (32%) και το αντισυλληπτικό χάπι (27%).
Παρά τις αντιθέσεις αρκετών ειδικών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης αλλά ούτε προστατεύει από τα ΣΜΝ όπως το προφυλακτικό, πολλά είναι ακόμη και σήμερα τα ζευγάρια που επιλέγουν αυτή τη «φυσική» μορφή αντισύλληψης.
Αξίζει να σημειωθεί πως, από το συνολικό αριθμό των χρηστών της εφαρμογής που δήλωσαν ότι επιλέγουν τη διακοπτόμενη συνουσία, ποσοστό 88% δήλωσαν πως διατηρούν μόνιμη σχέση (είναι αρραβωνιασμένοι ή παντρεμένοι), κάτι που υποδεικνύει ότι είναι μια μέθοδος που προτιμούν κυρίως τα ζευγάρια που είναι πολύ καιρό μαζί.
Τα επιστημονικά δεδομένα
Η διακοπτόμενη συνουσία θεωρείται αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης όταν εφαρμόζεται τέλεια. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Contraception υποδεικνύει ότι το ποσοστό επιτυχίας φτάνει το 96% όταν η μέθοδος εφαρμόζεται με συνέπεια και με σωστό τρόπο σε κάθε σεξουαλική συνεύρεση. Το ποσοστό αυτό φτάνει σχεδόν την αποτελεσματικότητα των περισσότερων προφυλακτικών (98%).
Προσοχή! Μην παρασύρεστε από τα παραπάνω δεδομένα, καθώς η ιδανική εφαρμογή επιτυγχάνεται σπάνια. Για να εφαρμοστεί σωστά η τεχνική, πρέπει και οι δύο σύντροφοι να επιδείξουν απόλυτο αυτοέλεγχο και να τερματίσουν την ερωτική πράξη αρκετά νωρίς. Πρακτικά, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο, δεδομένου ότι το πάθος της στιγμής θολώνει τη λογική και την αίσθηση της πραγματικότητας.
Το βάρος της ευθύνης πέφτει κυρίως στον άνδρα, καθώς πρέπει να γνωρίζει πότε πρέπει να τραβηχτεί. Ακόμη κι έτσι όμως, ο κίνδυνος γονιμοποίησης του ωαρίου παραμένει μεγάλος. Τα λεγόμενα προσπερματικά υγρά συχνά περιέχουν ενεργά σπερματοζωάρια. Οι άνδρες δεν μπορούν να ελέγξουν και πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται την έκκριση αυτών των υγρών.
Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Human Fertility έδειξε ότι στο 41% των περιπτώσεων τα προσπερματικά υγρά περιέχουν ενεργά σπερματοζωάρια. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη σε αυτήν την περίπτωση είναι η χρήση προφυλακτικού.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η «μέθοδος της έγκαιρης απόσυρσης» ουσιαστικά δεν παρέχει προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη – και φυσικά δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τονίζει ο Δρ. Justin Lehmiller (The Psychology of Human Sexuality).
Διαβάστε επίσης:
Αντισύλληψη: Ποσοστά αποτελεσματικότητας για κάθε μέθοδο
Σεξ με περίοδο: Τι πρέπει να προσέχετε
Ο «διακόπτης γονιμότητας» εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην αντισύλληψη (pics&vid)
Οι πιο παράδοξες μέθοδοι αντισύλληψης στην Ιστορία (βίντεο)