Έξι συμβουλές προστασίας από την κορτιζόνη
Όταν κάποιος πάσχει από νοσήματα που προκαλούν φλεγμονή, όπως είναι το άσθμα, η αρθρίτιδα, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου κ.ά. μπορεί να χρειασθεί μακροχρόνια αγωγή με κορτικοστεροειδή, δηλαδή με φάρμακα που περιέχουν συνθετικές μορφές κορτιζόλης και είθισται να αποκαλούμε «κορτιζόνη».
Όταν οι δόσεις είναι πολύ υψηλές και η θεραπεία διαρκεί επί πολλούς μήνες ή χρόνια, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα.
Γι’ αυτό πρέπει να έχετε κατά νου τα εξής:
1. Αν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή, το σημαντικότερο είναι να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες του για τη δόση. Μην παίρνετε περισσότερο από όσο πρέπει και ποτέ μη διακόπτετε απότομα τη λήψη τους. Τα φάρμακα καταστέλλουν τη λειτουργία των επινεφριδίων, που χρειάζονται χρόνο για να αναρρώσουν. Όταν θεραπευθείτε από τη νόσο διακόψτε σταδιακά τη λήψη τους, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
2. Να κάνετε όλα σας τα εμβόλια, μαζί και το αντιγριπικό, κάθε χρόνο. Αν παίρνετε για χρόνια στεροειδή, ίσως πρέπει να κάνετε και το εμβόλιο της πνευμονίας.
3. Να παίρνετε πάντοτε τα στεροειδή μετά το φαγητό, για να περιορίσετε τις επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα. Αν νιώσετε καούρες ή παρουσιάσετε μαύρα κόπρανα, ενημερώστε τον γιατρό σας.
4. Να παίρνετε τα στεροειδή νωρίς, για να προλάβετε την αϋπνία.
5. Αν καπνίζετε, κόψτε το κάπνισμα. Περιορίστε και το αλκοόλ σε ένα ή κανένα ποτό την ημέρα.
6. Αν διαπιστώσετε οποιοδήποτε πρόβλημα στην όραση, πηγαίνετε αμέσως σε οφθαλμίατρο. Η διαταραχή μπορεί να είναι παροδική ή απειλητική για τη ζωή. Σε τέτοια περίπτωση, συμβουλευθείτε τον γιατρό που σας έγραψε τα κορτικοστεροειδή.
Διαβάστε επίσης:
Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας αν παίρνετε κορτιζόνη