ΥΓΕΙΑ

Ερυθρά: Πώς μεταδίδεται και γιατί είναι πολύ επικίνδυνη για τις έγκυες

Η ερυθρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της ερυθράς.

Ερυθρά: Πώς μεταδίδεται και γιατί είναι πολύ επικίνδυνη για τις έγκυες

Συμπτώματα

Η ερυθρά ξεκινά με ελαφρύ πυρετό. Ταυτόχρονα παρατηρείται διόγκωση των αδένων που βρίσκονται κάτω από το λαιμό και πίσω από τα αυτιά. Τη δεύτερη μέρα εμφανίζεται ένα χαρακτηριστικό ροζ εξάνθημα με κόκκινες κηλίδες, που διαρκεί περίπου τρεις με πέντε ημέρες.

Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά πίσω από τα αυτιά και στη συνέχεια απλώνεται προς τα κάτω. Αρχίζει να φεύγει με τη σειρά που εμφανίστηκε, χωρίς να προκαλεί κνησμό.

Συχνά εκδηλώνονται συμπτώματα, όπως επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα και αρθρίτιδα.

Χρόνος επώασης

Χρειάζονται περίπου 14 - 21 ημέρες, για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό.

Μετάδοση

Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια από τη μύτη ή το στόμα μία βδομάδα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι και μία βδομάδα μετά.

Διάρκεια

Το εξάνθημα διαρκεί περίπου 3-5 ημέρες και το παιδί αναρρώνει πλήρως σε 7 ημέρες.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της ερυθράς χορηγούνται αντιπυρετικά, συνήθως παρακεταμόλη, για την αντιμετώπιση του πυρετού. Καλό είναι το παιδί να βρίσκεται στο σπίτι, χωρίς όμως να παραμένει για πολλή ώρα στο κρεβάτι του.

Ερυθρά και εγκυμοσύνη

Όταν αρρωστήσει μια έγκυος γυναίκα υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί και το έμβρυο. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μπορεί να γεννηθεί παιδί με συγγενή ερυθρά. Τα νεογέννητα αυτά μπορεί να παρουσιάσουν κώφωση, ανωμαλίες από την καρδιά, το συκώτι, τα μάτια. Επίσης μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχές στην ανάπτυξη τους. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό για την γυναίκα να είναι σίγουρη ότι έχει αρρωστήσει από ερυθρά ή έχει εμβολιαστεί προτού αποφασίσει να μείνει έγκυος.

Προφύλαξη
Υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο του οποίου η πρώτη δόση γίνεται σε ηλικία 10-12 μηνών και η δεύτερη δόση σε ηλικία 4-5 χρονών.

Διαβάστε επίσης:

Παιδικές ιώσεις: Πότε μπορεί το παιδί να επιστρέψει στο σχολείο;

Ποιες ασθένειες προτιμούν τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες