ΥΓΕΙΑ

Πώς θα υπολογίσεις τις γόνιμες μέρες

Εάν θέλετε να αποκτήσετε παιδί ή να αποφύγετε μια εγκυμοσύνη, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς θα υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες.

Πώς θα υπολογίσεις τις γόνιμες μέρες

Στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου η γυναίκα έχει σχεδόν δύο γόνιμα εικοσιτετράωρα, στη διάρκεια των οποίων μπορεί να συλλάβει παιδί. Πρόκειται για τη μέρα που έχει ωορρηξία και για μερικές ώρες έως ένα 24ωρο μετά, όσο δηλαδή επιβιώνει το ωάριο και μπορεί να γονιμοποιηθεί.

Πώς υπολογίζονται οι γόνιμες μέρες

Όταν η γυναίκα έχει σταθερό κύκλο είναι πιο εύκολο να υπολογίσει την ωορρηξία, η οποία συμβαίνει γύρω στη 14η μέρα μετά την τελευταία περίοδο. Στις γυναίκες με ανώμαλο κύκλο είναι πιο δύσκολο να γίνει ο υπολογισμός, υπάρχουν όμως μέθοδοι ακριβείας που μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό.

Στα φαρμακεία κυκλοφορούν τεστ ωορρηξίας, παρόμοια με τα τεστ εγκυμοσύνης, τα οποία ανιχνεύουν στα ούρα την ποσότητα της ωχρινοτρόπου ορμόνης, της ορμόνης που προκαλεί την ωορρηξία.

Άλλες ενδείξεις ωορρηξίας είναι η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων (οι βλέννες γίνονται πιο ελαστικές και διάφανες), ελαφρύς πόνος ή βάρος στη μία πλευρά (στην ωοθήκη που απελευθερώνει το ωάριο) που μπορεί να συνοδεύεται από σταγόνες καφετί ή ροζ αίμα και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. (Στις περισσότερες γυναίκες, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται μερικά δέκατα αμέσως μετά την ωορρηξία –φτάνει γύρω στο 37,2- και παραμένει στο επίπεδο αυτό μέχρι λίγο πριν την περίοδο).

Το ωάριο ζει μόνο ένα 24ωρο μετά την ωορρηξία, τα υγιή σπερματοζωάρια όμως είναι πιο ανθεκτικά και –εφόσον τους το επιτρέπει η τραχηλική βλέννα και το περιβάλλον της μήτρας- ζουν περίπου τρία 24ωρα.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα η γυναίκα έχει περίπου 3-4 καθαρά γόνιμες ημέρες. Ακόμη όμως και οι 1-2 προηγούμενες και επόμενες από αυτές δεν αποκλείεται να είναι επίσης γόνιμες.

Διαβάστε επίσης:
Αντισύλληψη: Πώς επηρεάζει την άποψη των γυναικών για τις άλλες γυναίκες
Μέγεθος προφυλακτικού: Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο (πίνακας)