ΥΓΕΙΑ

Κρεατάκια στα παιδιά: Πότε πρέπει να γίνεται επέμβαση

Τα γνωστά σε όλους κρεατάκια είναι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις που βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης.

Κρεατάκια στα παιδιά: Πότε πρέπει να γίνεται επέμβαση

Όταν το μέγεθός τους είναι μεγαλύτερο από το κανονικό, δυσκολεύει η αναπνοή από τη μύτη, το παιδί αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα και να ροχαλίζει στον ύπνο, ενώ δημιουργείται και πρόβλημα στη λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας με αποτέλεσμα μείωση της ακοής και μόνιμες βλάβες.

Τα «κρεατάκια» καθυστερούν τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών, ευθύνονται για ελλειμματική προσοχή στο σχολείο και δημιουργούν αίσθημα μόνιμης κούρασης.

Πότε πρέπει το παιδί να υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης

Όταν τα κρεατάκια επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του παιδιού, παρουσιάζει δηλαδή άπνοια στον ύπνο και ροχαλητό, ελλειμματική προσοχή στο σχολείο, κούραση, μειωμένη ακοή, ανορεξία κλπ., οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν στο ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να εξετάσει το παιδί και να προτείνει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης.

Η επέμβαση

Κατά την επέμβαση ο χειρουργός αφαιρεί τις υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) είτε με συμβατική μέθοδο είτε με laser. Παράλληλα με τα κρεατάκια, συχνά αφαιρούνται και οι αμυγδαλές αν ο γιατρός το κρίνει σκόπιμο.

Μετά την επέμβαση δεν τοποθετούνται ράμματα. Τα «κρεατάκια» αφαιρούνται με γενική αναισθησία και η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά.

Ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στο σπίτι έξι ώρες μετά την επέμβαση ή την επομένη το πρωί εάν συνδυαστεί με άλλη επέμβαση, όμως αμυγδαλεκτομή.

Το αποτέλεσμα της αδενοτομής είναι μόνιμο και άμεσο. Προληπτικά για ένα τετραήμερο χορηγούνται αντιβιοτικά. Η επέμβαση μπορεί να γίνει μετά την ηλικία των 3 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Αμυγδαλές: Τα σημάδια της λοίμωξης και πότε πρέπει να αφαιρούνται

Πέτρες στις αμυγδαλές: Τι είναι, αίτια και συμπτώματα