Εξαγωγή φρονιμίτη: Πώς γίνεται, πότε είναι απαραίτητη
Φρονιμίτες ονομάζονται τα δόντια που αναπτύσσονται τελευταία στη στοματική κοιλότητα, συνήθως προς το τέλος της εφηβείας ή κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Ονομάζονται επίσης σωφρονιστήρες ή τρίτοι γομφίοι.
Πότε πρέπει να αφαιρούνται και πότε μπορουμε να τους αφήσουμε ανέπαφους; Πώς ακριβώς γίνεται η εξαγωγή εάν ο οδοντίατρος κρίνει ότι ο φρονιμίτης προκαλεί πρόβλημα;
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, ο φρονιμίτης δεν πρέπει να αφαιρείται εάν είναι απολύτως υγιής, εάν εάν έχει φυτρώσει πλήρως και δεν προκαλεί πρόβλημα στα διπλανά δόντια, εάν έχει φυτρώσει σωστά και δεν συγκρούεται με τα επάνω δόντια και αν μπορούμε να τον βουρτσίσουμε επαρκώς.
Συχνά, δεν υπάρχει αρκετός χώρος στη στοματική κοιλότητα για να φυτρώσει σωστά ο φρονιμίτης.
Ο φρονιμίτης είναι καλό να αφαιρείται κυρίως εάν:
- Έχει εμφανιστεί μερικώς μέσω των ούλων, με αποτέλεσμα να μην καθαρίζεται επαρκώς με το βούρτσισμα και να συσσωρεύονται στο σημείο βακτήρια
- Εάν φυτρώνει κοντά σε νεύρο
- Εάν προκαλεί έντονο πόνο
- Εάν παρατηρούνται επαναλαμβανόμενα κρούσματα λοίμωξης του μαλακού ιστού στην περιοχή που βρίσκεται ο φρονιμίτης
- Εάν έχει σχηματιστεί στο σημείο κύστη
- Εάν ο φρονιμίτης προκαλεί βλάβες στα διπλανά δόντια
Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε πώς ακριβώς γίνεται η εξαγωγή ενός φρονιμίτη. Πριν την εξαγωγή, η ακριβής θέση του φρονιμίτη διαπιστώνεται με τη βοήθεια ακτινογραφίας και η επέμβαση γίνεται συνήθως με τοπικό αναισθητικό.
{youtube}jrr-1naseC4{/youtube}
Διαβάστε επίσης:
Έγκλειστοι φρονιμίτες: Προβλήματα που δημιουργούν και αντιμετώπιση