Αυχενικό σύνδρομο: Πότε το χειρουργείο είναι αναπόφευκτο
Το αυχενικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που επηρεάζει τη λειτουργία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Τα βασικά συμπτώματα είναι πόνος στον αυχένα, κεφαλαλγίες, πόνος στον ώμο, στον βραχίονα ή/ και στο χέρι, περιορισμένη κινητικότητα της αυχενικής μοίρας, αδυναμία και μειωμένα αντανακλαστικά στα άνω και κάτω άκρα, προβλήματα στο βάδισμα («σπαστικό βάδισμα»), μουδιάσματα στα άνω άκρα και μυϊκή αδυναμία στα κάτω άκρα.
Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν αυχενικό σύνδρομο ποικίλλουν, το συνηθέστερο όμως είναι η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου που παρεμβάλλεται μεταξύ των σπονδύλων στης αυχενικής μοίρας.
Το αυχενικό σύνδρομο είναι ο επίμονος πόνος και δυσκαμψία στον αυχένα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, από την αυχενική σπονδυλοαρθρίτιδα (είναι η πιο συνηθισμένη) και την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου μέχρι έναν τραυματισμό ή ακόμα και όγκο.
H θεραπεία εξαρτάται από τη διάγνωση, η οποία γίνεται με κλινική εξέταση και λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, και στη συνέχεια με απεικονιστικές εξετάσεις (κυρίως απλές ακτινογραφίες αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, αξονική και μαγνητική τομογραφία) που θα αποκαλύψουν τυχόν αλλοιώσεις στους σπονδύλους, στους μεσοσπονδυλίους δίσκους, στον νωτιαίο σωλήνα και στις άλλες δομές της σπονδυλικής στήλης.
Οι χειρουργικές θεραπείες συνιστώνται μόνον στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις - όταν ο ασθενής έχει επίμονη νευρολογική διαταραχή (έχει λ.χ. μειωθεί ή χαθεί η δύναμη του χεριού, νιώθει συνέχεια κάψιμο ή μούδιασμα στο χέρι) που υποδηλώνει ότι πιέζεται τμήμα ενός νεύρου ή του νωτιαίου μυελού και υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης, καθώς και όταν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται καθόλου έπειτα από την εφαρμογή όλων των μη χειρουργικών θεραπειών (παυσίπονα, φυσικοθεραπείες κ.ά).
Διαβάστε επίσης: