ΥΓΕΙΑ

Τι δείχνει το χρώμα της επιδερμίδας για την υγεία σας

Πολλές φορές παρατηρούμε κάποια σημάδια ή αποχρώσεις του δέρματος επάνω μας, για τις οποίες δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και μονολογούμε ότι "δεν είναι τίποτα, θα περάσει".

Τι δείχνει το χρώμα της επιδερμίδας για την υγεία σας

Και μπορεί αυτό τις περισσότερες φορές να επαληθεύεται, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί αυτές οι αλλαγές στο δέρμα σας, να κρύβουν κάποιες πιο σοβαρές καταστάσεις.

Δείτε τι μπορεί να σημαίνει η αλλαγή στο χρώμα του δέρματός σας:

Κιτρινωπή απόχρωση

Εάν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας έχει πάρει μια περίεργη κιτρινωπή απόχρωση, μπορεί να πάσχετε από carotenemia. Αυτή είναι μια κατάσταση όπου το σώμα έχει υψηλότερο επίπεδο από ό, τι είναι απαραίτητο σε β-καροτένιο, που συνήθως οφείλεται σε μεγάλο κατανάλωση καρότων. Αν εκτός από καρότα καταναλώνετε για παράδειγμα πολλές τροφές πλούσιες σε καροτένιο, όπως κολοκύθες και γλυκοπατάτες, μπορεί επίσης να δημιουργηθεί μια κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα σας. Η carotenemia είναι, πάντως, ακίνδυνη. Η κιτρινωπή απόχρωση θα υποχωρήσει μόλις επαναφέρετε την καροτίνη σε κανονικό επίπεδο.

Το κίτρινο δέρμα, ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ίκτερου, μιας εξαιρετικά σοβαρής κατάστασης που προκαλείται από προβλήματα στο συκώτι. Ο ίκτερος κάνει, επίσης, τα μάτια ενός ατόμου να κιτρινίζουν, κάτι που η carotenemia δεν κάνει. Ο ίκτερος εμφανίζεται όταν το ήπαρ δεν είναι πλέον σε θέση να επεξεργαστεί σωστά τα κύτταρα του αίματος, καθώς υπολειτουργεί. Ο ίκτερος είναι επίσης παρενέργεια άλλων καταστάσεων, όπως η κίρρωση του ήπατος, ασθένειες του αίματος, ακόμη και ορισμένων φαρμάκων.

Πολύ χλωμό δέρμα

Η χροιά του δέρματος καθορίζεται από την ποσότητα της μελανίνης σε αυτό. Οι άνθρωποι με λευκή επιδερμίδα έχουν λιγότερη μελανίνη. Εάν παρατηρήσετε μια ξαφνική και σοβαρή "λεύκανση" της επιδερμίδας σας, αυτό μπορεί να έχει προκληθεί από μια πρόσκαιρη αλλαγή στη ροή του αίματος (ζαλάδες κλπ) και όχι στην πτώση της μελανίνης.

Όταν ένα άτομο δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο στους ιστούς του σώματός του, μπορεί να αναπτύξει αναιμία. Μαζί με την χλωμή επιδερμίδα, η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται επίσης από μια επίμονη αίσθηση κόπωσης. Η αναιμία δεν είναι συχνά σοβαρή και συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμπληρώματα ή ακόμα και μια αλλαγή στη διατροφή. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να μην κάνετε αυτο-διάγνωση της αναιμίας, διότι, αν και συχνά οφείλεται σε μία απλή ανεπάρκεια βιταμίνης, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πιο σοβαρών καταστάσεων, όπως η λευχαιμία, ή η δρεπανοκυτταρική.

Μωβ "μπαλώματα"

Οι μωβ κηλίδες στο δέρμα είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο γνωστό ως purpura (λατινική λέξη για την "πορφύρα"). Προκαλούνται όταν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία σπάνε δημιουργούν μικρές "λίμνες" αίματος κάτω από το δέρμα. Οι μωβ κηλίδες είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω και είναι ένα σημάδι της χρόνιας βλάβης του δέρματος και της επακόλουθης αποδυνάμωσης των αιμοφόρων αγγείων.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη για μια σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας. Αυτοί οι μώλωπες θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από διαταραχές της πήξης του αίματος, έλλειψη βιταμίνης C και λοιμώξεις του αίματος.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες

Δείτε για ποιο λόγο έχετε δυσάρεστη αναπνοή (βίντεο)

Πώς θα περιορίσετε το ροχαλητό

Μάθετε με εικόνες τα σημάδια του διαβήτη στο δέρμα