Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια του μεταβολικού συνδρόμου
Το μεταβολικό σύνδρομο, γνωστό και ως "σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη" ή "σύνδρομο Χ", δεν είναι μια ασθένεια αλλά μια ομάδα παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και διαβήτη.
Και η αύξηση αυτού του κινδύνου είναι μεγάλη. Εάν έχετε μεταβολικό σύνδρομο, είναι δύο φορές πιο πιθανό να εκδηλώσετε καρδιακές παθήσεις και 5 φορές πιο πιθανό να αναπτύξετε διαβήτη σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν μεταβολικό σύνδρομο.
Πώς θα καταλάβετε αν έχετε μεταβολικό σύνδρομο
Έχετε μεταβολικό σύνδρομο, αν έχετε τουλάχιστον τρεις από τους πέντε παρακάτω παράγοντες κινδύνου. Όσο περισσότερους παράγοντες έχετε, τόσο υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη διατρέχετε. Οφείλετε να είστε σε εγρήγορση αν:
-Έχετε μεγάλη κοιλιά ή το σώμα σας έχει συνολικά την όψη του "μήλου". Μετρήστε την περιφέρεια της μέσης σας. Διατρέχετε κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου αν έχετε περιφέρεια μέσης πάνω από 100 εκατοστά αν είστε άντρας και πάνω από 88 εκατοστά αν είστε γυναίκα.
-Η πίεση του αίματός σας είναι 130/85 ή υψηλότερη
-Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι 100 ή υψηλότερο
-Η τιμή των τριγλυκεριδίων σας στο αίμα είναι 150 ή υψηλότερη
-Η τιμή της χοληστερίνης HDL είναι μικρότερη από 40 για τους άνδρες και μικρότερη από 50 για τις γυναίκες
Αν έχετε μεταβολικό σύνδρομο, εξακολουθείτε να έχετε χρόνο να αλλάξετε την πορεία της υγείας σας. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με σωστή διατροφή, άσκηση και απώλεια βάρους θα μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχετε για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε μεγάλο βαθμό.
Η απώλεια βάρους κάνει τεράστια διαφορά. Και δεν χρειάζεται να φτάσετε στο ιδανικό βάρος του σώματός σας για να έχετε μεγάλα οφέλη. Αν είστε 90 κιλά και χάσετε 7 κιλά, αυτό είναι περίπου το 7% του σωματικού σας βάρους και θα έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη. Επίσης θα βελτιωθεί σημαντικά και η αρτηριακή σας πίεση.
Διαβάστε επίσης:
Μελανιασμένα νύχια: Δείτε τις πιθανές αιτίες
Βουλωμένα αυτιά: Τι το προκαλεί και πώς θα το αντιμετωπίσετε
Ξαφνικός πονόδοντος: Τι να κάνετε μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο
Πόνος στη μέση το πρωί: Δείτε πού μπορεί να οφείλεται