Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: Τα ύποπτα συμπτώματα
Ο αμφιβληστροειδής είναι μία λεπτή και ημιδιαφανής μεμβράνη, η οποία καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του ματιού. Μετατρέπει τα οπτικά ερεθίσματα σε νευρικά, για ανάλυση και επεξεργασία από τον εγκέφαλο.
Ωστόσο, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ο αμφιβληστροειδής μπορεί να αποκολληθεί από τη θέση του και εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απώλεια της όρασης.
Μάλιστα, οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να περιορίσει τα αποτελέσματα ακόμη και μιας τέλειας χειρουργικής αντιμετώπισης για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της όρασης.
Και αυτό διότι, όπως συμβαίνει με όλους τους ιστούς του σώματος, η εύρυθμη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς εξαρτάται από τη συνεχή παροχή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο.
Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα
Όπως προαναφέραμε, η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι μια επείγουσα κατάσταση και ο ασθενής πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα συμπτώματα της αποκόλλησης, ώστε να ζητήσει βοήθεια το συντομότερο δυνατό.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Λάμψεις σύντομης διάρκειας όμοιες με φλας ή κεραυνούς
- Απότομη και μαζική εμφάνιση κινούμενων μαύρων κηλίδων
- Μια γκρίζα ή μαύρη κουρτίνα, που περιορίζει το πεδίο της όρασης
- Μια θόλωση στην όραση, που δεν καθαρίζει με το ανοιγόκλειμα των βλέφαρων ή με τη χρήση τεχνητών δακρύων
Φυσικά, τα συμπτώματα αυτά δεν παραπέμπουν αυτόματα σε αποκόλληση, ωστόσο, εάν τα έχετε, επιβάλλεται να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός οφθαλμίατρου.
Τα συνηθέστερα αίτια αποκόλλησης
Συνηθέστερη αιτία αποκόλλησης είναι η δημιουργία κάποιας ρωγμής στην επιφάνειά του, είτε αυτόματα σε ασθενείς με προδιάθεση (π.χ. μύωπες), είτε μετά από τραυματισμό.
Άλλες καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αποκόλληση είναι οι οφθαλμικές φλεγμονές, οι αγγειοπάθειες, ο διαβήτης κ.α.
Διαβάστε επίσης:
Τεστ αχρωματοψίας: Είστε βέβαιοι ότι βλέπετε όλα τα χρώματα;
Θολή όραση: Οι πιθανές αιτίες εκτός από μυωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία
Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ένας απλός τρόπος για να δείτε αν κινδυνεύετε