Λιγότερο μεταδοτικός και επικίνδυνος ο HIV σήμερα
Ο ιός HIV έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών με αποτέλεσμα να γίνει πιο «ήπιος» και λιγότερο μεταδοτικός, σύμφωνα με νέα εκτενή μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ο ιός προσαρμόζεται σταδιακά στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και η διαδικασία αυτή τον αποδυναμώνει. Ευτυχής συνέπεια του φαινομένου είναι η σημαντική παράταση χρόνου που δίνεται στον ασθενή από τη στιγμή που θα μολυνθεί από τον ιό έως ότου εκδηλώσει Aids.
Ορισμένοι ιολόγοι ευελπιστούν ότι ο ιός μπορεί εν τέλει να γίνει «σχεδόν ακίνδυνος» όσο εξελίσσεται.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Στο σώμα τον ανθρώπων αυτών λαμβάνει χώρα μια καταστροφική μάχη μεταξύ του ανοσοποιητικού τους συστήματος και του ιού.
Ο HIV είναι εκπληκτικός στις «μεταμφιέσεις», δηλώνουν οι ειδικοί. Μπορεί να μεταλλάσσεται ταχύτατα και με εξαίρετη ευκολία, ώστε να εισβάλλει στο ανοσοποιητικό και να προσαρμόζεται στις συνθήκες που επικρατούν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ωστόσο, αν ο HIV μολύνει ένα άτομο με πολύ δυνατό ανοσοποιητικό, το σκηνικό αλλάζει. «Στην περίπτωση αυτή, ο ιός παγιδεύεται και αναγκάζεται να μεταβληθεί προκειμένου να επιβιώσει. Οι αλλαγές που παρατηρούνται έχουν όμως σοβαρές συνέπειες για αυτόν», δηλώνει ο καθηγητής Philip Goulder από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Βασική συνέπεια της διαδικασίας αυτής είναι να χάνει ο ιός την ικανότητά του να αντιγράφεται. Έτσι, γίνεται λιγότερο μεταδοτικός και καθυστερεί σημαντικά να εξελιχθεί σε Aids. Όσο ο αποδυναμωμένος ιός εξαπλώνεται και μολύνει άλλους ανθρώπους, συνεχίζει ο κύκλος της εκφύλισής του.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS καταδεικνύει επίσης ότι τα αντιρετροϊκά φάρμακα που χορηγούνται για την αποτελεσματική διαχείριση του ιού συμβάλλουν στην περαιτέρω αποδυνάμωσή του. Τα φάρμακα αυτά επιτίθενται στις πιο «μαχητικές» μορφές του ιού και επιτρέπουν στις πιο ήπιες να επιβιώσουν.