Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνδέεται με προβλήματα στην εγκυμοσύνη
Οι μητέρες που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα και να έχουν μωρά με χαμηλότερο βάρος γέννησης από τις μητέρες χωρίς ΡΑ, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Arthritis & Rheumatology.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και φλεγμονή στις αρθρώσεις και εμφανίζεται πιο συχνά στα χέρια, τα πόδια και τους καρπούς.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ Ane Rom, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει γενικότερα τις ρευματοειδείς παθήσεις με προβλήματα στην εγκυμοσύνη, αλλά λίγες από αυτές διερεύνησαν την έκβαση της εγκυμοσύνης μεταξύ των μητέρων που έχουν διαγνωσθεί συγκεκριμένα με ΡΑ και λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη σημασία της ΡΑ στην έκβαση της εγκυμοσύνης.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν επιμέρους μελέτες και στατιστικά στοιχεία σχετικά με 1.917.723 γεννήσεις που έγιναν στη Δανία μεταξύ του 1977 και του 2008. Από τα παιδιά αυτά, τα 13.566 είχαν μητέρα που είτε είχε διαγνωστεί με ΡΑ πριν από τη γέννηση (μητρική ΡΑ), είτε είχε διαγνωστεί με ΡΑ μετά από τη γέννηση (προκλινική ΡΑ).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τα παιδιά που οι μητέρες τους δεν είχαν ΡΑ, εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες με μητρική ΡΑ ήταν 1,48 φορές πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα, ενώ εκείνα που ήρθαν στον κόσμο από μητέρες με προκλινική ΡΑ ήταν 1,32 φορές πιο πιθανό να έχουν γεννηθεί πρόωρα.
Επίσης, αναλύοντας το σωματικό βάρος των παιδιών όταν γεννήθηκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βάρος των βρεφών από μητέρες με μητρική ΡΑ ήταν κατά μέσο όρο 87g χαμηλότερο από το βάρος των βρεφών από μητέρες χωρίς ΡΑ, ενώ και ο πλακούντας ήταν 14g ελαφρύτερος.
Αυτό εξηγείται από το γεγονός της πρόωρης γέννησης αυτών των βρεφών.
Τέλος, τα παιδιά από μητέρες με προκλινική ΡΑ είχαν επίσης μειωμένο σωματικό βάρος κατά τη γέννηση, σε σύγκριση με τα παιδιά από μητέρες χωρίς ΡΑ.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μητρική ΡΑ μπορεί να επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου, είτε μέσω του διαφορετικού εμβρυακού προγραμματισμού που σχετίζεται με την επίδραση της ΡΑ στο ενδομήτριο περιβάλλον, είτε μέσω της φαρμακευτικής αγωγής για την ΡΑ που πιθανώς να ακολουθεί η μητέρα.
Διαβάστε επίσης:
Πόνοι στις αρθρώσεις: Ποια προβλήματα κρύβουν
Τα βότανα που καταπολεμούν την αρθρίτιδα
Πότε ο πόνος στο χέρι είναι Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Ρευματοειδής αρθρίτιδα και κύηση. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για μια ασφαλή εγκυμοσύνη!