Τι πρέπει να ΜΗΝ τρώτε και τι ΝΑ τρώτε αν έχετε αφαιρέσει τη χολή
Τα προβλήματα στη χολή είναι πολύ συχνά και εμφανίζονται σε άτομα κάθε ηλικίας. Μπορεί να το ακούμε πολύ συχνά, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι είναι και τι κάνει η χολή, η οποία μας «πρήζει».
Χολή, είναι το καφεπράσινο υγρό που παράγεται από το συκώτι και βοηθάει στο να χωνεύουμε τις λιπαρές τροφές. Η χολή διοχετεύεται από το ήπαρ προς το έντερο μέσα από ένα σωλήνα που λέγεται χοληδόχος πόρος.
Στο πλάι του ο χοληδόχος πόρος συγκοινωνεί διά μέσου ενός άλλου σωλήνα, του κυστικού πόρου, με τη χοληδόχο κύστη, όπου και αποθηκεύεται η χολή. Η χοληδόχος κύστη είναι κολλημένη στο ήπαρ.
Όταν τρώμε, η χοληδόχος κύστη συσπάται και αδειάζει τη χολή στον κυστικό πόρο κι από εκεί στο χοληδόχο πόρο και στο έντερο. Όταν στο χειρουργείο αφαιρείται η χοληδόχος κύστη, κόβεται μόνο ο κυστικός πόρος και έτσι δεν επηρεάζεται η ροή της χολής στο έντερο και η λειτουργία της πέψης.
Όταν αφαιρείται η χολή, ο οργανισμός αρχίζει να λειτουργεί απουσίας έτοιμης χολής και να παράγει παρουσία λιπαρών τροφών.
Θα πρέπει να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση από τα σχεδόν άλιπα τρόφιμα προς τα πιο λιπαρά.
Σε αυτή τη φάση, το πολύ ένα μήνα, καλό είναι να ξέρετε ποιες είναι οι :
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ:
• Κακάο, σοκολάτα
• Γάλα πλήρες, γιαούρτι παχύ, παχιά τυριά
• Όσπρια (εκτός και είναι αποφλοιωμένα και παρασκευασμένα σε μορφή πουρέ)
• Λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι, αγκινάρες, πιπεριές, ραπανάκι, σέλινο, αγγούρι, χόρτα
• Άγουρα φρούτα, ξηροί καρποί
• Παχιά κρέατα και ψάρια, καπνιστά, τηγανιτά, χοιρινό, αυγά, έτοιμα κονσερβαρισμένα φαγητά
• Σούπες από κρέας και ψάρι
• Παγωτά, γλυκά
• Πικάντικες σούπες και σάλτσες
• Τουρσιά, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα
• Σαλάτες με πικάντικες γαρνιτούρες
• Οινοπνευματώδη
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ:
-Καφές ελαφρύς ή τσάι χυμοί φρούτων
-Γάλα 0% σε λιπαρά, γιαούρτι 0% λιπαρά, άπαχο τυρί (ανθότυρο),
-Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι,
-Πατάτες βραστές ή ψητές, κολοκυθάκια, καρότα,
-Όλα τα ώριμα φρούτα, κομπόστες φρούτων
-Ψάρι κοτόπουλο, κρέας βραστά ή ψητά
-Χορτόσουπες περαστές ή σούπες λαδερές
-Λάδι ή σπορέλαιο ή φυτική μαργαρίνη
-Μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη (σε μικρές ποσότητες)