Άσθμα: Προστατευθείτε τρώγοντας…
Τα άτομα που πάσχουν από κρίσεις άσθματος μπορούν να προλάβουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων με τη βοήθεια ενός... λαχανικού, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Το μυστικό βρίσκεται στα λεγόμενα σταυρανθή λαχανικά και κυρίως στο μπρόκολο. Άλλα λαχανικά που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι η λαχανίδα, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Περίπου δύο κούπες βραστό μπρόκολο την ημέρα είναι αρκετές για την καταστολή της δύσπνοιας και την πρόληψη των αναπνευστικών επιπλοκών.
Μάλιστα, το μπρόκολο και άλλα αντίστοιχα λαχανικά έχουν πιθανώς τη δύναμη να αντιστρέψουν τις βλάβες στα πνευμόνια.
Επικεφαλής της σχετικής μελέτης ήταν οι ερευνητές Νάντια Μαζαράκη, Τομ Καραγιάννης και Σάιμον Ρόυς και τα ευρήματά τους πρόκειται να παρουσιαστούν στο Ερευνητικό Συνέδριο για την Ασφάλεια των Τροφίμων, το οποίο θα λάβει χώρα στη Σαγκάη της Κίνας.
Οι δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα δείχνουν ότι το μπρόκολο επηρεάζει τη λειτουργία των αεραγωγών και διευκολύνει σημαντικά την αναπνοή των ατόμων που πάσχουν από άσθμα. Το λαχανικό εμπόδισε την απόφραξη των αεραγωγών σε ποσοστό σχεδόν 100% και μπορεί να αποτελέσει θεραπευτικό όπλο για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες.