"Τσίμπλες" στα μάτια: Δεν είναι πάντα αθώες...
Όλοι έχουμε βγάλει κάποια στιγμή "τσίμπλες" στα μάτια μετά από έναν καλό ύπνο. Τις περισσότερες φορές τις απομακρύνουμε με το χέρι, κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε και να προτιμάμε ένα καθαρό, υγρό πανάκι. Τι μπορεί να κρύβουν όμως οι τσίπμπλες για την υγεία μας;
Η φλοιώδης ουσία είναι αποτελείται στην πραγματικότητα από ένα σύνολο διαφορετικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων νεκρών κυττάρων, βλέννας και άλλων φυσικών "απορριμάτων" του ματιού, όπως τα βακτήρια, τα ξηραμένα κομμάτια ελαίου από τα βλέφαρα, και η σκόνη, που συσσωρεύονται καθώς τα βλέφαρα καλύπτουν το μάτι.
Τα βλέφαρά μας κλείνουν "όπως ένα φερμουάρ", από την πλευρά της εξωτερικής άκρης του ματιού προς την εσωτερική, κοντά στην μύτη. Όταν το κάνουν αυτό, ωθούν τα δάκρυα από όλη την επιφάνεια τους ματιού προς την εσωτερική άκρη. Όταν γίνεται αυτό, τα δάκρυα μαζεύουν όλα αυτά τα διαφορετικά υλικά και τα συγκεντρώνουν στην άκρη.
Οι "κανονικές" τσίπμπλες έχουν μια ανεπαίσθητη υφή κρέμας. Μπορεί επίσης να έχουν μια ελαφριά πιο σκούρα απόχρωση αν φοράτε μακιγιάζ. Μία ενεργή βακτηριακή ή ιογενής λοίμωξη θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ποσότητα υλικών που "απορρίπτει" το μάτι, και να δώσει ένα πιο κίτρινο ή πρασινωπό χρώμα. Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα έναν οφθαλμολόγο.
Αλλαγές στην ποσότητα του υλικού που σχηματίζει τις τσίμπλες μπορεί να είναι σημάδι μιας μόλυνσης των ματιών. Εν τω μεταξύ, εάν έχετε χρόνιο πρόβλημα με πολλές τσίμπλες στο μάτι, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αλλεργικό ερεθισμό στην σκόνη, ή ακόμα και άλλες αλλεργίες.
Το μάτι παράγει βλέννα σε για να προστατευθεί από τα αλλεργιογόνα στον αέρα. Η γύρη ή η σκόνη μπαίνουν στα μάτια και προκαλούν τη δημιουργία βλέννας. Αυτή περιβάλλει τη γύρη και την απομακρύνει από το μάτι. Αν έχετε τόση κρούστα στο σημείο όπου τα μάτια σας είναι κολλημένα μεταξύ τους το πρωί, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι βλεφαρίτιδας.
Διαβάστε επίσης:
Δείτε από τι κινδυνεύετε ανάλογα με το χρώμα των ματιών σας
Μήπως έχετε αστιγματισμό; Κάντε το τεστ των 5 δευτερολέπτων!
Κίτρινα μάτια: Πάνω από 10 διαφορετικές παθήσεις εκδηλώνονται με το σύμπτωμα