Ο Γολγοθάς των γυναικών με καρκίνο του μαστού
Πρωτόγνωρα οδυνηρές και δυσβάστακτες είναι για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού οι αλλαγές που έχουν επέλθει στον τομέα της υγείας, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα της πρόσφατης Ημερίδας του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», με τίτλο «Καρκίνος Μαστού & Οικονομική Κρίση: Αντιμετωπίζοντας τις Συνεχείς Αλλαγές».
Βασικό αίτημα των επιστημόνων και των γυναικών που πήραν μέρος στην Ημερίδα, είναι η καθολική και άμεση πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκειμένου να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς η καθυστέρηση που παρατηρείται πλέον σε δεκάδες περιπτώσεις, είναι καθημερινό πρόβλημα.
Μάλιστα, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου «Άλμα Ζωής» Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου ανέφερε ότι ο Σύλλογος προβαίνει σε πρόσληψη δικηγόρου, για την παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών, στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή τα ασφαλιστικά τους ταμεία.» Επίσης τόνισε ότι «Θέλουμε να συμπεριληφθεί η ψηφιακή μαστογραφία στο κρατικό τιμολόγιο με μηδενική συμμετοχή της ασφαλισμένης, όταν υπάρχει ένδειξη από τον θεράποντα γιατρό».
Ο κύριος Γιώργος Βήχας από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Αλίμου, τόνισε «οι ασθενείς με βιβλιάριο Πρόνοιας που χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αναμένουν πάνω από μήνα την τελική έγκριση από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να χειρουργηθούν, στο βαθμό που απαιτείται μία χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, εις βάρος της υγείας των ασθενών αυτών». Επίσης επεσήμανε ότι «είναι απάνθρωπη πράξη, η μετακύληση του κόστους νοσηλείας των ανασφάλιστων και σε οικονομική ανέχεια νοσηλευόμενων ασθενών, από το λογιστήριο του νοσοκομείου στην εφορία. Εξ αυτού, πολλοί ανασφάλιστοι και άποροι ασθενείς αποφεύγουν να εισαχθούν στο νοσοκομείο και να υποβληθούν στις απαραίτητες θεραπείες, με μοιραίο αποτέλεσμα για την ζωή τους. Το 80% των ασθενών με καρκίνο που απευθύνθηκαν στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο, ήταν ακάλυπτοι από θεραπεία επί 5 μήνες μετά την διάγνωση».