Υποτιμούν τη σοβαρότητά του οι εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη
Οι εξετάσεις που αξιολογούν την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη, υποτιμούν τη σοβαρότητά του σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Όπως δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC), διαπιστώθηκε ότι σχεδόν οι μισοί άντρες που αρχικά είχε θεωρηθεί ότι έχουν βραδέως εξελισσόμενους καρκίνους, είχαν στην πραγματικότητα πιο επιθετικούς όγκους, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ικανότητα αξιολόγησης του καρκίνου με βάση την βιοψία σε μικρό δείγμα του όγκου.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν την σταδιοποίηση και τη βαθμολογία κατά Gleason σε περισσότερους από 800 άντρες πριν και μετά την εγχείρηση αφαίρεσης του προστάτη τους.
Όπως προέκυψε από τις βιοψίες, από τους 415 που είχαν θεωρηθεί ότι έχουν βραδέως εξελισσόμενους καρκίνους με βάση τις προεγχειρητικές εξετάσεις, οι μισοί (οι 209) είχαν τελικά πιο επιθετικούς όγκους.
Επίσης, σε σχεδόν έναν στους τρεις ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η σοβαρότητα του προστατικού καρκίνου στους μισούς άντρες μπορεί να υποτιμάται με τις προεγχειρητικές εξετάσεις. Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για καλύτερες εξετάσεις που θα αξιολογούν με μεγαλύτερη ακρίβεια προεγχειρητικά την επιθετικότητα του προστατικού καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκρεγκ Σω, χειρουργός ουρολόγος στο Κέιμπριτζ.
«Κάτι τέτοιο θα μας επέτρεπε να αποφασίζουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα εάν ένας καρκίνος είναι κατάλληλος για ενεργό παρακολούθηση ή όχι. Αν και η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής για ορισμένους ασθενείς, σχεδόν ο ένας στους τρεις άνδρες που υποβάλλονται σε αυτήν χρειάζονται εγχείρηση ή ακτινοθεραπεία μέσα σε πέντε χρόνια», εξήγησε.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άντρες, αλλά συχνά εξελίσσεται με αργό ρυθμό και δεν απειλεί τη ζωή.