Το γάλα προστατεύει τις γυναίκες από την οστεοαρθρίτιδα
Μόλις ένα ποτήρι γάλα την ημέρα είναι αρκετό για να αναχαιτίσει την αρθρίτιδα στα γόνατα των γυναικών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο στην επιθεώρηση «Arthritis Care & Research».
Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας μειωνόταν με κάθε ποτήρι λίγων λιπαρών ή άπαχο γάλα που έπιναν καθημερινά οι γυναίκες, ενώ αντιθέτως ήταν λίγο αυξημένος σε όσες έτρωγαν καθημερινά τυρί.
«Η κατανάλωση γάλακτος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπινγκ Λου, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Κλινικής & Μεταγραφικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Για την αξιολόγηση της οστεοαρθρίτιδας, ο δρ Λου και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν απεικονιστικές μεθόδους ώστε να μετρήσουν τον χώρο (αρθρική κοιλότητα) ανάμεσα στα οστά που δημιουργούν την άρθρωση του γόνατος.
Όπως εξηγούν, όταν ο χώρος έχει στένωση, υποδηλώνει απώλεια χόνδρου και επιδείνωση της οστεοαρθρίτιδας.
Οι ερευνητές συνεργάστηκαν για διάστημα τεσσάρων ετών με 888 άντρες και 1.260 γυναίκες, οι οποίοι υποβάλλονταν σε ακτινογραφίες στα γόνατά τους, ενώ συμπλήρωναν και αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.
Οι ακτινογραφίες επαναλήφθηκαν 12, 24, 36 και 48 μήνες αργότερα.
Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, αν και σε όλες τις γυναίκες υπήρχε περαιτέρω στένωση της αρθρικής κοιλότητας, αυτή ήταν πολύ μικρότερη σε όσες έπιναν καθημερινά τουλάχιστον ένα ποτήρι γάλα.
Κατά μέσον όρο, η πρόσθετη στένωση στις γυναίκες που έπιναν πάνω από 7 ποτήρια γάλα την εβδομάδα ήταν 0,26 χιλιοστά, σε όσες έπιναν 1-6 ποτήρια την εβδομάδα 0,29 χιλιοστά και σε όσες δεν έπιναν καθόλου γάλα 0,38 χιλιοστά.
Μάλιστα, τα ευρήματα ίσχυαν και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου, όπως η σοβαρότητά της, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που δείχνει αν κάποιος είναι υπέρβαρος, παχύσαρκος ή φυσιολογικού βάρους, και διάφοροι άλλοι διατροφικοί παράγοντες.
Ωστόσο, ανάλογες συσχετίσεις δεν παρατηρήθηκαν στους άντρες, ενώ η κατανάλωση γιαουρτιού δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο ούτε στους άντρες ούτε στις γυναίκες.
Η παρούσα μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει διερευνήσει την επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα.