Δείτε πώς η χαμηλή αυτοεκτίμηση φέρνει περισσότερα κιλά
Τι σημαίνει να βλέπουμε το σώμα μας αρνητικά; Το να μην είμαστε ευχαριστημένοι, ικανοποιημένοι με την εμφάνισή μας και την εικόνα του σώματός μας είναι ένα είδος διαταραχής και ονομάζεται διαταραγμένη εικόνα σώματος. Η μία άκρη της διαταραχής αφορά στις διατροφικές διαταραχές, όπου το άτομο με νευρογενή ανορεξία αδυνατεί να αντιληφθεί το ισχνό του σώμα και εξακολουθεί να έχει περιοριστικές συμπεριφορές προκειμένου να χάσει βάρος. Όμως η διαταραγμένη εικόνα σώματος δεν αφορά μόνο τα άτομα με διατροφικές διαταραχές.
Η εικόνα σώματος αφορά στην αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι για το σώμα τους και την εμφάνισή τους. Όταν η εικόνα που έχουν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή είναι παράλογα αρνητική, τότε έχουν διαταραχή εικόνας σώματος. Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας ξεκινά από την παιδική ηλικία και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.
Έχει βρεθεί ότι από την ηλικία των 6 ετών το 40% των κοριτσιών δηλώνουν ότι θα ήθελαν να είναι πιο αδύνατα. Αργότερα, στην εφηβεία, όπου το σώμα αλλάζει και κάνουν την εμφάνισή τους οι ορμόνες, με σκοπό να θηλυκοποιήσουν το σώμα και να αυξήσουν τα ποσοστά λίπους, η επιθυμία αδυνατίσματος μεγαλώνει.
Το φαινόμενο όμως δεν εμφανίζεται μόνο σε νεαρές και έφηβες γυναίκες, αλλά και σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Η εμμονή των μέσων ενημέρωσης για το ιδανικό, αδύνατο σώμα επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι εικόνες του ιδανικού σώματος μας περιστοιχίζουν καθημερινά. Στα περιοδικά και στην τηλεόραση, ειδικά αυτήν την εποχή, κυριαρχούν διαφημίσεις για προϊόντα και μεθόδους που υπόσχονται το τέλειο σώμα. Πόσο όμως καταπιεστικό τελικά είναι αυτό το κυνήγι για τις ιδανικές αναλογίες και πόσο τελικά πιστεύετε ότι οι αναλογίες αυτές θα φέρουν και την ευτυχία;
Αναρωτηθείτε τα παρακάτω για να διαπιστώσετε τελικά πόσο επηρεάζει την ποιότητα στη ζωή σας η σημασία που δίνετε στην εικόνα του σώματός σας:
• Πόσο συχνά δεν βγαίνετε έξω γιατί δεν αισθάνεστε άνετα με το σώμα σας ή δεν έχετε κάτι να βάλετε;
• Πόσο συχνά ξεκινάτε μια δίαιτα προκειμένου να χάσετε βάρος;
• Πόσο συνδέετε την απώλεια βάρους με μεγαλύτερη επιτυχία στα επαγγελματικά σας, αλλά και στις διαπροσωπικές σας σχέσεις;
• Πόσο συχνά κριτικάρετε ή συγκρίνετε το σώμα σας;
• Πόσο συχνά κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη;
• Πόσο συχνά ανησυχείτε για το τι θα πουν ή θα σχολιάσουν οι γύρω σας σε σχέση με το σώμα σας;
Είναι φανερό, ότι οι παραπάνω σκέψεις και τακτικές αποτελούν εμπόδια στο να απολαύσετε την κοινωνική σας ζωή. Είναι λάθος να συνδέουμε το σώμα μας και το βάρος μας με την ευτυχία μας. Είναι σημαντικό να προσπαθούμε για ένα υγιές σώμα μέσα από πρακτικές όπως σωστή διατροφή και άσκηση, χωρίς όμως αυτό να γίνεται εμμονή. Επίσης, είναι σημαντικό να αγαπάμε το σώμα μας και τις ατέλειές του, εξάλλου η διαφορετικότητα μας κάνει μοναδικούς.
Τέλος, έχετε υπόψη σας ότι από σχετική μελέτη φάνηκε ότι τα έφηβα υπέρβαρα κορίτσια που ήταν ευχαριστημένα από το σώμα τους δεν αύξησαν το βάρος τους και είχαν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν υπερφαγικά επεισόδια. Συνεπώς, η αποδοχή και η αγάπη για το σώμα προστατεύει από την παχυσαρκία και το υπέρβαρο και βοηθά στη διατήρηση του βάρους.
Σκεφτείτε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και ότι αυτό είναι το ωραίο στον κόσμο μας.
Με τον παραπάνω συλλογισμό έρχεται στο μυαλό η έκφραση «κανείς δεν είναι τέλειος». Να το θυμάστε αυτό, όταν κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και ετοιμάζεστε να του προσάψετε ένα κάρο αρνητικά.
• Σκεφτείτε θετικά για το σώμα σας και εστιάστε στα θετικά σημεία όχι μόνο του σώματος σας αλλά και του χαρακτήρα σας. Κάντε μια λίστα με τα θετικά σημεία της προσωπικότητάς σας.
• Μην ξεχνάτε ότι οι άνθρωποι που σας αγαπάνε, το κάνουν για τα θετικά σημεία της προσωπικότητάς σας.
• Όσο κι αν φαίνεται τραβηγμένο, δεν είναι . Μείνετε μακρά από περιοδικά που παρουσιάζουν τα “τέλεια” κορμιά και σας επηρεάζουν αρνητικά.
• Ντυθείτε για να εκφράσετε τον εαυτό σας και όχι για να εντυπωσιάσετε τους άλλους.
• Βρείτε ένα χόμπι, μια απασχόληση που αυξάνει την αυτοπεποίθησή σας.
• Θυμηθείτε ότι σημαντικό είναι να δείχνεις και να είσαι υγιής παρά τα παραπάνω κιλάκια στην περιοχή της κοιλιάς ή των γλουτών.
Κατερίνα Φαντούση, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
www.asafisoumetoustipous.gr