Στην θετική λίστα σκεύασμα για το μελάνωμα
Στην θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, συμπεριέλαβε ο ΕΟΦ μία νέα ανοσο-ογκολογική θεραπεία για ενήλικες ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, το σκεύασμα ipilimumab.
Η απόφαση αυτή καλωσορίζεται από τη Bristol-Myers Squibb και τους θεράποντες ιατρούς που βοηθούν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν αυτή την καταστροφική νόσο. Στο παρελθόν, ο μέσος όρος του προσδόκιμου επιβίωσης ήταν μόλις έξι έως εννέα μήνες αλλά τώρα η δυνατότητα διάθεσης του ipilimumab αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου και παρέχει μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή.
«Τα νέα από τον ΕΟΦ είναι πολύ ενθαρρυντικά για τους ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με μεταστατικό μελάνωμα και τις οικογένειές τους. Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα αναμονής χωρίς νέες θεραπευτικές επιλογές, οι ασθενείς έχουν πλέον πρόσβαση σε μια θεραπευτική επιλογή η οποία μπορεί να παρατείνει τη ζωή τους. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στη διαχείριση της ασθένειας αυτής, αλλά και γενικότερα στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα» δήλωσε η κυρία Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου, Πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ - Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου.
«Η πρόσβαση που έχουν πλέον στη νέα θεραπεία οι ενήλικες ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική. Επίσης, είναι σημαντική όχι μόνο η μακροχρόνια επιβίωση που παρέχει σε ορισμένους από αυτούς τους ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα αλλά και η ελπίδα ότι η ανοσο-ογκολογία μπορεί να ανοίξει νέες θεραπευτικές επιλογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου» πρόσθεσε η κυρία Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών-Κ.Ε.Φ.Ι.
«Η απόφαση του ΕΟΦ να εντάξει το ipilimumab στη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων αποτελεί μία ευπρόσδεκτη είδηση και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των υψηλών ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών για πολλούς ασθενείς. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις Αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε αυτό το σημαντικό φάρμακο, που αντιπροσωπεύει το πρώτο εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν από το ισχυρό χαρτοφυλάκιο των ανοσο-ογκολογικών προϊόντων μας. Η ανοσο-ογκολογία αποτελεί προτεραιότητα στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης στη Bristol-Myers Squibb και δεσμευόμαστε να παρέχουμε πρωτοποριακές εξελίξεις σε αυτό το σημαντικό πεδίο έρευνας με απώτερο στόχο την αλλαγή των προσδοκιών επιβίωσης και του τρόπου ζωής των ασθενών με καρκίνο», δήλωσε ο κ. Emmanuel Lorge, Γενικός Διευθυντής της Bristol-Myers Squibb στην Ελλάδα.
Τηρώντας τη δέσμευσή της για διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών, η Bristol-Myers Squibb έχει προσφέρει θεραπεία χωρίς κόστος σε περισσότερους από 5.000 ασθενείς σε ολόκληρη την Ευρώπη στα πλαίσια του προγράμματος Παρηγορητικής Θεραπείας για το ipilimumab, πριν την έγκρισή του από τις ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων 57 ασθενών στην Ελλάδα.
Το μελάνωμα είναι μία μορφή καρκίνου του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων που παράγουν μελανίνη (μελανοκύτταρα) τα οποία βρίσκονται στο δέρμα. Μεταστατικό μελάνωμα παρουσιάζεται όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται πέραν της επιφάνειας του δέρματος σε άλλα όργανα, όπως οι λεμφαδένες, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος ή άλλες περιοχές του οργανισμού. Ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποφύγουν ενεργά την εποπτεία από το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντας στους όγκους να επιβιώνουν. Το μελάνωμα είναι συνήθως ιάσιμο όταν αντιμετωπίζεται στα αρχικά του στάδια. Ωστόσο, το προχωρημένο μελάνωμα είναι μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, όπου το διάμεσο προσδόκιμο ζωής στο παρελθόν ήταν μόλις έξι έως εννέα μήνες.1 Σε αντίθεση με τους περισσότερους συμπαγείς όγκους, το μελάνωμα προσβάλλει νεότερα, μέσης ηλικίας άτομα. Η διάμεση ηλικία κατά τη διάγνωση του μελανώματος είναι τα 57 και η διάμεση ηλικία θανάτου από αυτή τη νόσο τα 67 έτη.