Θηλασμός: Ψυχική γέφυρα μεταξύ μητέρας και παιδιού
Τον τελευταίο καιρό, πολλές μελέτες έχουν δημοσιευθείσχετικά με τα ευεργετικά οφέλη που έχει τόσο το πρωτόγαλα όσο και το μητρικόγάλα στη συνέχεια για το βρέφος αλλά και η διαδικασία του θηλασμού για τημητέρα.
Αναφέρει αναλυτικά, ο Δρ Βασίλης Αθανασίου, Μαιευτήρας-Χειρουργός- Γυναικολόγος, Επιστημονικός Δ/ντής Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών- IVFAthens Center
Τι είναι όμως το πρωτόγαλα;
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις 3-4 πρώτες μέρεςμετά τον τοκετό, παράγεται από τον μαστικό αδένα, μια κιτρινωπή , κρεμώδη ουσίαπου ονομάζεται πύαρ (πρωτόγαλα).
Το πρωτόγαλα αποτελεί την ιδανική τροφή για το νεογνό τις πρώτες μέρες της ζωής του,παρέχοντάς του ανοσία και προστασία.Αποτελεί δηλαδή τον πρώτο φυσικό εμβολιασμό.
Τα συστατικά του χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
- Θρεπτικά συστατικά (πλούσια πηγή πρωτεινών 46,7%,υδατανθράκων 27,2%, λίγο λίπος 1,8% και βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.α.)
- Παράγοντες ανοσοποιητικού συστήματος
- Παράγοντες ανάπτυξης
Τα οφέλη του είναι πολλά. Τα σημαντικότερα είναι:
- Είναι πλούσιο σε αντισώματα που προστατεύουν από λοιμώξεις,μιας και το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογνών είναι ανώριμο
- Βοηθάει στην επούλωση των τραυμάτων
- Μεταφέρει στο νεογνό θρεπτικά συστατικά από την μητέρα
- Περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το πλήρες γάλα
- Έχει αντιοξειδωτική δράση
- Βοηθάει στο σωστό σχηματισμό των οστών
- Μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών
- Βελτιώνει την ποιότητα δέρματος και μαλλιών
Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα;
Ο θηλασμός αποτελεί μοναδική και ανεπανάληπτη για τηνμητέρα, αφού δημιουργεί την γέφυρα για ψυχικό και συναισθηματικό δέσιμο μητέρας– παιδιού. Παίρνει την ικανοποίηση ότι μόνο εκείνη συμβάλλει στην ηρεμία,ασφάλεια και
ανάπτυξη του μικρού της.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού επίσης, αναστέλλεται ηωορρηξία, οπότε αποτελεί και μια μέθοδο αντισύλληψης γι’ αυτό το διάστημα. Τοπεριττό βάρος της εγκυμοσύνης, αποβάλλεται ευκολότερα και γρηγορότεραθηλάζοντας , εφόσον προσέξουμε και την διατροφή μας.
Επίσης, βοηθά στην παλινδρόμηση της μήτρας στο αρχικό τηςμέγεθος. Αυτό πραγματοποιείται με μία ορμόνη που λέγεται ωκυτοκίνη και μειώνειτον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Τέλος, ο θηλασμός είναι ο πιο ξεκούραστος τρόπος για τηνμητέρα να ταΐζει το μωρό της ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες καθώς δενχρειάζεται βραστήρες και μπιμπερό καιτο γάλα της είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία που θέλει το βρέφος!