Νέα δεδομένα σε ασθενείς με χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία
Τη θεραπευτική ανωτερότητα του nilotinib έναντι του imatinibσε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία θετική στο χρωμόσωμαΦιλαδέλφειας, υποστηρίζουν νέα πενταετή δεδομένα.
Ειδικότερα,δεδομένα από τρεις μεγάλες, τυχαιοποιημένες μελέτες Φάσης ΙΙΙ καταδεικνύουν τηθεραπευτική ανωτερότητα του nilotinib (Tasigna) σε σύγκριση με το imatinib (Glivec)στην επίτευξη βαθύτερης μοριακής ανταπόκρισης σε ασθενείς με Χρόνια ΜυελογενήΛευχαιμία θετική στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας (Ph+ ΧΜΛ). Οι μελέτες συμπεριλαμβάνουννεοδιαγνωσθέντες ασθενείς, ασθενείς με υπολειμματική νόσο που άλλαξαν θεραπεία σεnilotinib κατόπιν μακροχρόνιας θεραπείας με imatinib, καθώς και ασθενείς πουδεν ανταποκρίθηκαν σε θεραπεία πρώτης γραμμής με imatinib (όπως ορίζεται απότις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Λευχαιμία 2013).
Τααποτελέσματα παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο 2013 στο Συνέδριο της ΑμερικανικήςΑιματολογικής Εταιρείας (ASH) στη Νέα Ορλεάνη.
«Αυτά τα νέα δεδομέναεπανεπιβεβαιώνουν τη θεραπευτική ανωτερότητα του nilotinib έναντι του imatinib στηνεπίτευξη βαθύτερης μοριακής ανταπόκρισης και προσφέρουν επιπλέον στοιχεία που αναδεικνύουντο nilotinib ως κατάλληλη θεραπεία εκλογής για νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς, καθώςκαι για αυτούς που αλλάζουν θεραπεία σε nilotinib μετά από μακροχρόνια θεραπείαμε imatinib,» δήλωσε ο Δρ. Giuseppe Saglio, Καθηγητής Παθολογίας και Αιματολογίας και Διευθυντής του ΤμήματοςΜοριακής Ιατρικής και Στοχευμένης Θεραπείας στο νοσοκομείο San Luigi, τουΠανεπιστημίου του Τορίνο της Ιταλίας, και κύριος ερευνητής των μελετών ENEST.«Τώρα εξετάζουμε το πώς η βαθύτερη μοριακή ανταπόκριση μπορεί να καθοδηγήσειτην θεραπευτική αντιμετώπιση της ΧΜΛ στο μέλλον».