ΥΓΕΙΑ

"Καμπανάκι" για Αλτσχάιμερ, η υψηλή χοληστερόλη

Δείκτη κινδύνου για την εκδήλωση Αλτσχάιμερ αποτελεί η υψηλήχοληστερόλη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τοΠανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMANeurology».

"Καμπανάκι" για Αλτσχάιμερ, η υψηλή χοληστερόλη

Δείκτη κινδύνου για την εκδήλωση Αλτσχάιμερ αποτελεί η υψηλήχοληστερόλη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τοΠανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMANeurology».

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 74 άνδρες και γυναίκες ηλικίαςάνω των 70 ετών, οι οποίοι είχαν φυσιολογική έως μετρίως διαταραγμένη νοητικήλειτουργία και τους υπέβαλαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με τη χορήγησημίας σκιαγραφικής ουσίας που ενώνεται με τις συσσωρεύσεις βήτα-αμυλοειδούςπρωτεΐνης στον εγκέφαλο.

Όπως είναι γνωστό η συσσώρευση της συγκεκριμένης πρωτεΐνηςστον εγκέφαλο, μπορεί αργότερα να δημιουργήσει «πλάκες», οι οποίες αποτελούνχαρακτηριστικό «σημάδι» της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι εθελοντές επίσης υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος,προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα της «καλής» (HDL) και της «κακής» (LDL)χοληστερόλης.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το συσχετισμότων δύο στοιχείων, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίματων εθελοντών και όσο χαμηλότερα τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, τόσοπερισσότερη συσσωρευμένη βήτα-αμυλοειδή είχαν στον εγκέφαλό τους.

Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μπρους Ρηντ, καθηγητήςΝευρολογίας και αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας Νόσου Αλτσχάιμερ τουUCD ανέφερε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα παθολογικά επίπεδαχοληστερόλης μπορεί απευθείας να προκαλούν τα υψηλότερα επίπεδα αμυλοειδούς πουσυμμετέχουν στην ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ, με τον ίδιο τρόπο που προκαλούνκαρδιοπάθεια».

«Υποδηλώνουν ακόμα ότι η θεραπεία της χοληστερόλης πρέπει νασυνεχίζεται στα άτομα που αρχίζουν να εμφανίζουν απώλεια μνήμης, ανεξάρτητα απότο αν συνυπάρχουν ανησυχίες για την καρδιαγγειακή υγεία τους ή όχι», πρόσθεσε,επισημαίνοντας ότι η μελέτη αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο πως ό,τι κάνουμεσήμερα, μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας αργότερα.