Η πολυπαραγοντική πνευμονική υπέρταση και η ανάγκη για Κέντρα Αναφοράς
Τη φιλοσοφία της Πνευμονικής Υπέρτασης και τον τρόπο αντιμετώπισής της αναλύει ο Καθηγητής κ. Αρμαγανίδης Απόστολος αναφέροντας πως αποτελεί μια σχετικά σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που δεν είναι ίσως ευρύτερα γνωστή. Συνήθως μιλώντας για Υπέρταση αναφερόμαστε στη συστηματική αρτηριακή υπέρταση, δηλαδή στην αυξημένη πίεση στη συστηματική κυκλοφορία.
Η Πνευμονική Υπέρταση αφορά την πνευμονική κυκλοφορία, δηλαδή τα αγγεία με τα οποία το αίμα περνά από τις δεξιές καρδιακές κοιλότητες στις αριστερές μέσω των πνευμόνων. Πρόκειται για σπάνια νόσο με επίπτωση περίπου 15-50 ασθενείς ανά εκατομμύριο πληθυσμού (δηλαδή για την Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων τουλάχιστον 500 ασθενείς).
Είναι διεθνώς πλέον παραδεκτό ότι η αντιμετώπιση της Πνευμονικής Υπέρτασης είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαδικασία που απαιτεί μια αντίστοιχα πολυδύναμη προσέγγιση με τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων (καρδιολογία, πνευμονολογία, ρευματολογία, αιματολογία, λοιμωξιολογία, ακτινολογία, πυρηνική ιατρική κλπ).
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη σπανιότητα της νόσου, οδήγησε διεθνώς στη δημιουργία ειδικών κέντρων αναφοράς για την αντιμετώπιση των ασθενών με πνευμονική υπέρταση σε μεγάλα νοσοκομεία που διαθέτουν όλες τις απαραίτητες ειδικότητες αλλά και τις απαιτούμενες διαγνωστικές τεχνικές και τις τεχνικές παρακολούθησης (monitoring) έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και έγκαιρη διάγνωση και η επιλογή της ενδεδειγμένης και αποτελεσματικής θεραπείας με αποφυγή των πιθανών παρενεργειών και επιπλοκών.
Με τον τρόπο αυτό συντονισμένης αντιμετώπισης και φυσικά με τη βοήθεια των φαρμάκων που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 20-30 χρόνια, άλλαξε τελείως η πρόγνωση των ασθενών με πνευμονική υπέρταση. Δυστυχώς η διάγνωση της νόσου ακόμη και σήμερα καθυστερεί και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόγνωση της νόσου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την συστηματική υπέρταση (όσο πιο έγκαιρα διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί θεραπευτικά τόσο το καλύτερο).
Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι στο Αττικό νοσοκομείο, λειτουργεί το Διακλινικό Ιατρείο Πνευμονικής Υπέρτασης με στόχο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να υπάρξει μια πραγματικά «διακλινική» προσέγγιση των ασθενών με συμμετοχή όλων των απαραίτητων ιατρικών ειδικοτήτων και τμημάτων (στα πρότυπα λειτουργίας των διεθνών κέντρων αναφοράς για ασθενείς με πνευμονική υπέρταση).
Πέρα όμως από την ανάγκη συντονισμού των ιατρικών ειδικοτήτων για την αυστηρά ιατρική αντιμετώπιση της νόσου, η σοβαρότητα της και οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητα αρχικά των ασθενών και στη συνέχεια των φροντιστών τους (των ατόμων δηλαδή που τους φροντίζουν και τους βοηθούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν) επιβάλλουν και μια πολυδύναμη προσέγγιση αυτών των ασθενών για την αντιμετώπιση όχι μόνο των ιατρικών, αλλά και των ψυχολογικών προβλημάτων τους και των δυσκολιών πάσης φύσεως που προκύπτουν καθώς εξελίσσεται η νόσος.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Ελληνικό Οργανισμό «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας» στο email: info@hellenicpulmonaryhypertension.gr
Στοιχεία επικοινωνίας με το Σύλλογο για την Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας :
H.P.H - Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας Mail box 52700,145 72 Drosia Athens Greece T. +30 215 5305523 M. +30 6982 680000 www.hellenicpulmonaryhypertension.gr