Νέα δεδομένα ρίχνουν φως στα αίτια της δυσλεξίας
Η δυσλεξία, οφείλεται στην «ελαττωματική νευρική καλωδίωση»,που προκαλείται από προβλήματαεπικοινωνίας ανάμεσα σε
Η δυσλεξία, οφείλεται στην «ελαττωματική νευρική καλωδίωση»,που προκαλείται από προβλήματαεπικοινωνίας ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, τις ακουστικές καιτις γλωσσικές, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα στην οποία συμμετείχανερευνητές από το Βέλγιο, τη Βρετανία και την Ελβετία και δημοσιεύεται στοπεριοδικό Science.
Πρόκειται για συχνή μαθησιακή νευρολογική διαταραχή, από τηνοποία πάσχει το 4% έως 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Συχνά, οι δυσλεκτικοί δυσκολεύονταινα γράψουν και να διαβάσουν σωστά, με συνέπεια να έχουν προβλήματα στην πορείατης εκπαίδευσής τους, ωστόσο διάσημοι άνθρωποι, όπως ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και οΣτιβ Τζομπς δεν εμποδίστηκαν από το να κατακτήσουν τις επιδιώξεις τους.
Μέχρι σήμερα δύο είναι οι κυρίαρχες θεωρίες για τις αιτίεςτης: είτε ότι προκαλείται από πραγματικά προβλήματα «καλωδίωσης» του εγκεφάλου(κάτι που έρχεται να ενισχύσει η νέα έρευνα), είτε ότι προέρχεται απλώς από τηνανικανότητα του εγκεφάλου να κατανοήσει τη σχέση ήχων και συμβόλων πουαπαρτίζουν την ανθρώπινη γλώσσα
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικήςΜπαρτ Μπόετς του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, μελέτησαν τους εγκεφάλους23 ενήλικων ανθρώπων με δυσλεξία και 22 χωρίς αυτήν, με τη βοήθεια λειτουργικήςμαγνητικής τομογραφίας.
Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι οι δυσλεκτικοίκαταλαβαίνουν μεν μια χαρά τις ελάχιστες «μονάδες ήχου» της γλώσσας, με ταοποία δημιουργούνται οι λέξεις, όμως δεν διαθέτουν τα κατάλληλα νευρωνικά«κυκλώματα» για την επεξεργασία τους, λόγω των προβλημάτων ενδοεπικοινωνίας τουεγκεφάλου.
Η νέα αυτή μελέτη καταρρίπτει, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης,την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν, έχουν κατώτερηικανότητα να αναγνωρίσουν και να διακρίνουν τους ξεχωριστούς ήχους μιαςγλώσσας.
Αντιθέτως, το πρόβλημα εντοπίζεται από την ελλιπή διασύνδεσηανάμεσα στην ακουστική περιοχή του εγκεφάλου, όπου γίνεται η επεξεργασία τωνήχων των φωνημάτων, και στην περιοχή του Μπροκά, όπου γίνεται η ανωτέρουεπιπέδου φωνολογική επεξεργασία της γλώσσας.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει πως τα νέα αυτά δεδομένα θαβοηθήσουν στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών τεχνικών για τη βελτίωση τηςκατάστασης των δυσλεκτικών ανθρώπων.