ΥΓΕΙΑ

Μητρικός θηλασμός: σωτήριος για το μωρό και το σύστημα υγείας

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο "πρώτος εμβολιασμός" του μωρού και ηπιο αποτελεσματική και οικονομική σωτήρια παρέμβαση που υπήρξε ποτέ.
Μητρικός θηλασμός: σωτήριος για το μωρό και το σύστημα υγείας

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο "πρώτος εμβολιασμός" του μωρού και ηπιο αποτελεσματική και οικονομική σωτήρια παρέμβαση που υπήρξε ποτέ.

Την φράση αυτή χρησιμοποιεί η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια τηςUNICEF, Geeta Rao Gupta, επιχειρώντας να καταδείξει την μεγάλη σημασία τουΜητρικού Θηλασμού όχι μόνο για τα μωρά και τις μητέρες, αλλά και για το ίδιο τοσύστημα υγείας και με αφορμή την Εκστρατεία ευαισθητοποίησης που οργανώνει η UNICEF Ελλάδος σε συνεργασία με το ΣύλλογοΕπιστημόνων Μαιών- Μαιευτών Αθηνών και την Ελληνική Ψυχοπροφυλακτική Εταιρεία, μετην ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2013, από 1 έως 7 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ΑναπληρώτριαΕκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Geeta Rao Gupta «Δεν υπάρχει καμιά άλληπαρέμβαση στην υγεία που να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στα μωρά και τιςμητέρες, όπως είναι αυτή του μητρικού θηλασμού και η οποία να κοστίζει τόσολίγο στα κράτη».

Η εκστρατεία που περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό για κλινικές, νοσοκομεία,φορείς και υπεύθυνους υγείας συνηγορώντας για την παροχή της μέγιστης δυνατήςστήριξης στη θηλάζουσα μητέρα κάτω από το σύνθημα «Υποστήριξη του ΜητρικούΘηλασμού - Κοντά στις μητέρες»..

Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνώνεπωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι αυτό το λόγο είναικρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.

Τα παιδιά που έχουν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα, ιδιαίτερα στις πιοφτωχές χώρες, έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν τους πρώτουςέξι μήνες της ζωής τους από τα παιδιά που δεν έχουν τραφεί αποκλειστικά με μητρικόγάλα. Επιπλέον, η έναρξη του θηλασμού από την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση μπορείνα μειώσει τον κίνδυνο θανάτου του νεογνού μέχρι και 45%.

Ο μητρικός θηλασμός υποστηρίζει επίσης τη μαθησιακή ικανότητα του παιδιούαυξάνοντας μέχρι και 7,5 μονάδες τον δείκτη IQ και βοηθάει στην πρόληψη τηςπαχυσαρκίας και χρόνιων ασθενειών στη μετέπειτα ζωή του.

Πρόσφατες έρευνες στις ΗνωμένεςΠολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύουν τη μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτωνπου απορρέει από το μητρικό θηλασμό, για την οικογένεια, τα συστήματα υγείαςκαι τους εργοδότες, δεδομένου ότι τα παιδιά που θηλάζουν αρρωσταίνουνσπανιότερα συγκριτικά με εκείνα που δεν θηλάζουν.

Παρότι υπάρχουν πολλά ανάλογα τεκμηριωμένα οφέλη του μητρικού θηλασμού, σεπαγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 39% των παιδιών κάτω των έξι μηνών θήλασαναποκλειστικά το 2012. Αυτό το παγκόσμιο ποσοστό βελτιώθηκε ελάχιστα κατά τιςπερασμένες δεκαετίες, εν μέρει, λόγω μεγάλων χωρών στις οποίες τα ποσοστάθηλασμού είναι μικρά, αλλά και εξ αιτίας της γενικής έλλειψης υποστηρικτικούπεριβάλλοντος για τις θηλάζουσες μητέρες. Χώρες με υποστηρικτική πολιτική καιολοκληρωμένα πανεθνικά προγράμματα, έχουν καταφέρει να αυξήσουν σημαντικά ταποσοστά του μητρικού θηλασμού.

Αν και ο μητρικός θηλασμός είναι μια φυσική και ενστικτώδης πράξη, είναισημαντικό να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να μπορέσει να γίνεικανόνας.

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για τηνενημέρωση των νέων γονιών και αρκετά νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, καθώςεπίσης ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών- Μαιευτών Αθηνών και η ΕλληνικήΨυχοπροφυλακτική εταιρεία, έχουν ξεκινήσει όχι μόνο να ενημερώνουν τιςμέλλουσες μητέρες για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και να τις διευκολύνουνστην άσκηση αυτής της πρακτικής, αλλά και να προσφέρουν εξειδικευμέναεκπαιδευτικά σεμινάρια στους επαγγελματίες υγείας. Ήδη, δύο νοσοκομεία έχουνανακηρυχθεί από τη UNICEF ως «Φιλικά προς τα Βρέφη», που σημαίνει ότι τηρούν τα10 βήματα για το Μητρικό Θηλασμό που θεσπίστηκαν από την Παγκόσμια ΟργάνωσηΥγείας και τη UNICEF.

Η UNICEF Ελλάδος με την ευγενική στήριξη καταρτισμένης επιστημονικής ομάδας,δημοσιεύει ένα πολύ σημαντικό οδηγό στον οποίο μπορούν να βασίζονται τανοσοκομεία και οι φορείς για να πάρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες πώς ναεφαρμόσουν τα 10 βήματα και τον Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτοςγια να γίνουν Φιλικά προς τα Βρέφη: το έγγραφο της UNICEF/WHO «Πρωτοβουλία γιατα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» αναθεωρημένο, ενημερωμένο και διευρυμένογια ολοκληρωμένη περίθαλψη, Κεφάλαιο 4 Αυτό-αξιολόγηση και Παρακολούθηση τουΝοσοκομείου.