Κιρσοί και φλεβική ανεπάρκεια: Νέα θεραπεία με λέιζερ
Θεαματικάαποτελέσματα, με ποσοστό επιτυχίας που κυμαίνεται από 95 μέχρι 99%, έχει η νέα εξελιγμένη επεμβατική θεραπεία της φλεβικήςανεπάρκειας –κιρσών των κάτω άκρων με ενδοαυλικό Laser!
Σύμφωναμε στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας περισσότεροι από1.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες έχουνμέτριο έως σοβαρό πρόβλημα ΦλεβικήςΑνεπάρκειας, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Ηφλεβική ανεπάρκεια είναι από τις πιο συχνές παθήσεις των γυναικών σε ποσοστό 40- 45% και των ανδρών σε ποσοστό20-25%.Δηλαδή στην πατρίδα μας περίπου 2.200.000 γυναίκες πάσχουν από μικρότερου ( σταδίου 1) έως μεγαλύτερου βαθμού (σταδίου5)ανεπάρκεια του φλεβικού δικτύου, χωρίς όλες τους να το γνωρίζουν.
Επίσηςπερίπου 900.000 άνδρες πάσχουν από τη νόσο την οποία συχνά διαγιγνώσκουμε για πρώτη φορά στο στρατό κατά τηνδιάρκεια της θητείας.
Ένασυχνό σύμπτωμα των κιρσών είναι η θρομβοφλεβίτιδα στην οποία το τοίχωμα τηςφλέβας ,φλεγμαίνει, δημιουργεί πόνο, το δέρμα είναι σκληρό, ζεστό, κόκκινο καιπρησμένο.
Ηκατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, όπως είναι η εν τω βάθειφλεβική θρόμβωση, η οποία είναι σοβαρή, γιατί ο θρόμβος είναι στο εν τω βάθειδίκτυο όπου υπάρχει ο κίνδυνος ναμετατοπιστεί προς τους πνεύμονες και να δημιουργήσει πνευμονική εμβολή. Σ’ αυτήτη περίπτωση η κατάσταση είναι επείγουσα και χρειάζεται εισαγωγή στονοσοκομείο.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Ηεπεμβατική θεραπεία με ενδοφλέβιο laser (διοδικό laser 1470 nm ELVeS) ,είναι ανώδυνη, αναίμακτη και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως :
--Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
--Πραγματοποιείται με τη χρήση τοπικήςαναισθησίας και μέθης.
--Προξενεί ελάχιστη δυσφορία
--Δεν αφήνει ουλές, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενομολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου
--Συντομεύει εξαιρετικά τον χρόνο ίασης
--Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής μπορεί ναεπιστρέψει σύντομα στις κανονικές του δραστηριότητες
--Διαρκεί 50 με 60 λεπτά
--Εφαρμόζεται ακόμα και σε θρόμβωση των σαφηνώνφλεβών
ΦΛΕΒΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ-ΚΙΡΣΟΙ
Οιφλέβες είναι τα αγγεία τα οποία επιστρέφουν το οξυγονωμένο αίμα από τα κάτωάκρα στη καρδιά . Όταν τα τοιχώματα των φλεβών χαλαρώνουν, τότε αυτέςδιογκώνονται, αποκτούν ελικώσεις, κι ονομάζονται κιρσοί.
Τοφαινόμενο των κιρσών εμφανίζεται περισσότερο στα κάτω άκρα, γι’ αυτό καιχρειάζεται θεραπεία.
Τατελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι ένα 20% των ανθρώπων γεννιούνται μεέλλειψη των βαλβίδων της κοιλιάς (λαγονίων φλεβών), με αποτέλεσμα νέοι 20-30 χρόνων να πάσχουν από εξεσημασμένουςκιρσούς.
ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Κυριότερεςαιτίες, εκτός αυτών που υπάρχουν κατά την γέννηση του ατόμου- ελαττωματικέςφλέβες η με λιγότερες βαλβίδες -που συμβάλλουν στη φλεβική ανεπάρκεια είναι:
--Η εγκυμοσύνη (λόγω της πίεσης των φλεβών τηςκοιλιάς)
--Η λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών
--Η παρατεταμένη ορθοστασία
--Η παχυσαρκία
--Η κληρονομικότητα
--Η χρόνια δυσκοιλιότητα
--Η χρόνια άρση βάρους (σε διάφορα επαγγέλματα)
--Η ηλικία ( η συχνότητα των κιρσών σε ηλικίεςμικρότερες των 50 ανέρχεται στο 31%, ενώ ξεπερνά το 70% μετά το 50στο έτος τηςηλικίας.
--Η καθιστική εργασία και ζωή
--Πολύωρα αεροπορικά ταξίδια
Παράλληλατα κυριότερα συμπτώματα που έχουν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα φλεβικήςανεπάρκειας είναι:
--πρήξιμο
--οίδημα
--πόνος
--βαριά άκρα
--καυσαλγίες
--αίσθημα τάσεως
--κνησμό (φαγούρα)
--νυχτερινές κράμπες
--μουδιάσματα (αιμωδίες )
Νασημειώσουμε ότι υπάρχουν και μερικές πιο δύσκολες και σπάνιες περιπτώσεις όπουσυνδυάζουμε υβριδικά την τμηματική σαφηνεκτομή ( για κάποιο τμήμα της σαφηνούςφλέβας) μαζί με το ενδοαυλικό laser για το κεντρικότερο κομμάτι της.
Έτσισήμερα με την τεχνογνωσία και την τεχνολογία που διαθέτουμε μπορούμε ναεφαρμόσουμε την τεχνική σε πάνω από 95% των περιπτώσεων φλεβικής ανεπάρκειας, καλύπτοντας σχεδόν όλη τη γκάματων ασθενών.
Ημέθοδος, είχε παρουσιαστεί από την ομάδαμας για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2010στο 12ο Πανελλήνιο Αγγειοχειρουργικό Συνέδριο στο Ζάππειο και σήμερα έχει εφαρμοστεί με απόλυτηεπιτυχία σε περισσότερους από 1200 ασθενείς.
Τααποτελέσματα είναι θεαματικά με σχεδόν απόλυτη επιτυχία ( 95 με 99%) σεσχέση με τη κλασική ανοιχτήχειρουργική, που το ποσοστό επιτυχίαςδεν ξεπερνούσε το 65-70%.
Μάλιστα,τα αποτελέσματα από την επεμβατική θεραπεία με ενδοαυλικό Laser είναι εφάμιλλα μεγάλων νοσοκομείων τηςΕυρώπης και Αμερικής.
ΧαράλαμποςΗλίας
Αγγειοχειρουργός-αγγειολόγος