Φλεβική νόσος: Μοιραία για 50.000 Έλληνες
Στην Ευρώπη ο αριθμός αυτός αγγίζει τους 650.000,γεγονός που συνιστά μείζον θέμα δημόσιας υγείας.
Ενας μεγάλος αριθμός ανθρώπων – συγκεκριμένα γύρω στους 50.000 χάνουν κάθεχρόνο την ζωή τους στην χώρα μας από τηνΦλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο (ΦΘΝ) η οποία αποτελεί μία σοβαρή πάθηση, πουμπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή των ασθενών, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστάκαι έγκαιρα.
Στην Ευρώπη ο αριθμός αυτός αγγίζει τους 650.000,γεγονός που συνιστά μείζον θέμα δημόσιας υγείας.
Αυτό αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου σταΧανιά, με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα τα «Νεότερα δεδομένα στηναντιμετώπιση της Θρομβοεμβολικής Νόσου», σήμερα 19 Οκτωβρίου στο ΣυνεδριακόΚέντρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ).
Με τον όρο «Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος», τόνισε ο κ. Δημήτρης Μάρας,διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ» καιπρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, εννοούμε την εν τω βάθειφλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή, των οποίων η θεραπευτικήαντιμετώπιση είναι κοινή. Είναι δε, μία σιωπηλή ασθένεια που συχνά διαφεύγειτης διάγνωσης και μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο. Γι αυτό τον λόγο, όπωςτόνισε, είναι απαραίτητη η διαρκής ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνωνπου ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ο Γεώργιος Σφυρόερας, αγγειοχειρουργός, επιμελητής, Β' ΠανεπιστημιακήςΑγγειοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν», γενικός γραμματέας τηςΕλληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας αναφέρθηκε στην επιδημιολογία της ασθένειας,η οποία όπως είπε αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στη Ευρώπη, αφού650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς απόπνευμονική εμβολή, ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 543.454 Ευρωπαίοι και 50.000Έλληνες. Ο αριθμός αυτός, όπως είπε ο κ. Σφυρόερας, είναι υπερδιπλάσιος τουετήσιου αριθμού θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού(86.831), ο καρκίνος του προστάτη (63.636), τα τροχαία ατυχήματα (53.599) καιτο AIDS (5.860).
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΦΘΝ μπορεί να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της κύησηςμε συχνότητα 0,5-2,2/ 1000 εγκυμοσύνες.
Οι επιπλοκές της νόσου, συνέχισε ο κ. Σφυρόερας, έχουν σημαντική επίπτωση στηδημόσια υγεία. Σημαντικότερες από αυτές είναι η πνευμονική εμβολή και τομεταθρομβωτικό σύνδρομο. Να σημειωθεί, ότι οι θάνατοι που πραγματικά οφείλονταιστη νόσο είναι 14πλασιοι από αυτούς που αποδίδονται κλινικά, από τουςθεράποντες γιατρούς. Το γεγονός αυτό και μόνο δείχνει ότι η νόσος είναιεξαιρετικά συχνή, δυνητικά θανατηφόρα, σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα καιέχει εξαιρετικά υψηλό κόστος.
Τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου είναι οίδημα και πόνος ή ευαισθησία τουποδιού, αίσθημα θερμότητας, ερυθρότητα ή αλλαγή του χρώματος του δέρματος,ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή- δύσπνοια, θωρακικός πόνος ή αίσθημα παλμών,εφίδρωση και αγωνία, αιμοπτύσεις και εύκολη κόπωση ή λιποθυμία.
Οι κυριότεροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσουείναι η ηλικία (μεγαλύτερη των 40 ετών), η αύξηση σωματικού βάρους, ατομικό ήοικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης, τα αντισυλληπτικά χάπια, η ορμονική θεραπείαυποκατάστασης, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η αναπνευστική ανεπάρκεια, οιφλεβικοί κιρσοί, η εγκυμοσύνη, οι χειρουργικές επεμβάσεις, ιδίως γόνατος,ισχίου, ή κοιλιακής χώρας, και η μείωση της κινητικότητας λόγω παθολογικήςπάθησης ή προσφάτου χειρουργείου.
Επίσης, το ποσοστό υποτροπής της ΦΘΝ είναιπολύ υψηλό και φθάνει το 30-50%. Μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής έχουν οιασθενείς με θετικό οικογενειακό ιστορικό, θρομβοφιλία, καρκίνο, και λήψηοιστρογόνων.