ΥΓΕΙΑ

Περίπου 100.000 Έλληνες με ρευματικά νοσήματα

«Aνπονάτε στις αρθρώσεις ή στο σώμα σας επισκεφθείτε ρευματολόγο» είναι το φετεινόσύνθημα της Ελληνικής Ρευματολογικςή Εταιρείας και της Επαγγελματικής ΈνωσηςΡευματολόγων Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας στις 12 Οκτωβρίου.Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική ΈνωσηΡευματολόγων Ελλάδος προέβαλλε τη
Περίπου 100.000 Έλληνες με ρευματικά νοσήματα

«Aνπονάτε στις αρθρώσεις ή στο σώμα σας επισκεφθείτε ρευματολόγο» είναι το φετεινόσύνθημα της Ελληνικής Ρευματολογικςή Εταιρείας και της Επαγγελματικής ΈνωσηςΡευματολόγων Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας στις 12 Οκτωβρίου.Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική ΈνωσηΡευματολόγων Ελλάδος προέβαλλε τη σημασία έγκαιρης διάγνωσης των νοσημάτων,όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα τις πρώτες εβδομάδες από την έναρξή τους.

Μετον γενικό όρο "αρθρίτιδα", στις ρευματικές και μυοσκελετικέςπαθήσεις περιλαμβάνονται κοινά προβλήματα, όπως η οσφυαλγία και ηοστεοαρθρίτιδα, αλλά και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδήςαρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα). Η συχνότερηπροσβολή των αρθρώσεων είναι η Οστεοαρθρίτιδα, της οποίας η συχνότητα αυξάνεταιμε την ηλικία και επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ενώ η πιo συχνήφλεγμονώδης πάθηση είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα.

Σύμφωναμε εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν περίπου70.000-100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και από αυτούς περισσότεροιαπό ¼ δεν είναι δυνατόν να εργασθεί μετά από 5 χρόνια νόσου. Σημαντικό ποσοστόεπίσης πάσχει από τις λεγόμενες οροαρνητικές σπονδυλαρθροπάθειες, με συχνότερητην αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, η οποία προσβάλλει κυρίως νεαρούς άνδρες.Υπολογίζεται ότι από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα πάσχουν περισσότεροι από25.000 ασθενείς, ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίαςυποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα και εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια. Αντίστοιχοιείναι και οι αριθμοί στην Ευρώπη, όπου υπολογίζεται ότι περισσότεροι από100.000.000 ασθενείς πάσχουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας, ενώ στις ΗΠΑ τοοικονομικό κόστος της «αρθρίτιδας» υπολογίζεται σε 128 δισ. δολλάρια ετησίως.

Κλειδί η πρώιμη διάγνωση των ρευματικών νοσημάτων

Πολύσημαντικός παράγων για την εξέλιξη των μυοσκελετικών παθήσεων και ιδιαίτερα τωνφλεγμονωδών αρθροπαθειών (ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ψωριασικής αρθρίτιδας,αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας) είναι η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπισήτους. Εδώ υπάρχει το θεραπευτικό «παράθυρο ευκαιρίας», και φαίνεται ότι η σωστήδιάγνωση και θεραπεία σε πρώιμα στάδια συμβάλλει αποφασιστικά στην καλήεξέλιξη. Επειδή παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητικήσπονδυλαρθρίτιδα προοδευτικά προκαλούν καταστροφή αρθρώσεων, αγκυλώσεις τουσκελετού αλλά και ανικανότητα και αυξημένη θνητότητα, ο πρώιμος εντοπισμός τουςείναι αποφασιστικής σημασίας.

ΣτηνΕλλάδα το 15% περίπου του πληθυσμού (περισσότερο από 1.500.000 άτομα)επισκέπτονται το γιατρό με κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με πόνο στιςαρθρώσεις ή τον υπόλοιπο σκελετό. Να σημειώσουμε ότι οι ρευματικές καιμυοσκελετικές παθήσεις επηρεάζουν τους Έλληνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλοχρόνιο πρόβλημα υγείας. Σε αυτές περιλαμβάνονται κοινά προβλήματα, όπως ηοσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο και η οστεοαρθρίτιδα, αλλά και οι φλεγμονώδειςαρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα,ψωριασική αρθρίτιδα).

Υψηλό το κόστος της θεραπείας για τα ρευματικά νοσήματα

Ηθεραπευτική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας έχει αρκετά υψηλό κόστος. Ειδικότερα,το κόστος της θεραπείας των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που λαμβάνουνβιολογικά φάρμακα στη χώρα μας είναι περισσότερο από 10.000 Ευρώ ανά ασθενήετησίως, με συνολικά πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση, που φαίνεται εκπρώτης όψεως δυσβάσταχτη για την δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας. Οιαρθροπάθειες όμως δεν προκαλούν πρόβλημα μόνο στους ίδιους τους ασθενείς πουπάσχουν, αλλά έχουν γενικότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, λόγω τηςεξέλιξης προς αναπηρία (με αποτέλεσμα πρώιμη συνταξιοδότηση / αναπηρικέςσυντάξεις) που επέρχεται με βεβαιότητα αν δεν αντιμετωπισθούν πρώιμα καιαποτελεσματικά.

«Το κοινωνικοοικονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλοκαι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επιβάρυνση που θα έχει το κοινωνικό σύνολο απότην μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων τη σημερινή εποχήτων σημαντικών περικοπών. Αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οιυπεύθυνοι σχεδιασμού της πολιτικής στο χώρο της Υγείας», όπως τονίζει οΠρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ κ. Σπύρος Ασλανίδης, «ώστε να εξασφαλίσουμε πάση θυσίατην πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματική θεραπεία.»