ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Υποκατάστατα κρέατος: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Σινάνη Αικατερίνη

Η κατανάλωση υποκατάστατων κρέατος, όπως τα μπιφτέκια που παρασκευάζονται με εργαστηριακά τροποποιημένα συστατικά, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Υποκατάστατα κρέατος: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Οι επιστήμονες συνέκριναν την ψυχική υγεία των χορτοφάγων που τρώνε εναλλακτικά προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης με εκείνων που δεν τρώνε.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν υποκατάστατα κρέατος είχαν 42% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν.

Οι συγγραφείς, οι οποίοι χαρακτήρισαν τα ευρήματα αυτά «ανησυχητικά», σημείωσαν επίσης ότι οι καταναλωτές ψευδοκρέατος είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και περισσότερες φλεγμονές, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος.

Υποστηρίζουν ότι η σχέση μεταξύ των έτοιμων τροφίμων και της κατάθλιψης, μπορεί να οφείλεται στη φλεγμονή στο σώμα, η οποία θεωρείται ότι παρεμβαίνει στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που προκαλούν ευεξία.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να προσδιοριστεί γιατί οι φυτοφάγοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey ανέλυσαν δεδομένα από τη βρετανική βιοτράπεζα - η οποία παρακολουθεί δεδομένα υγείας για περισσότερους από 500.000 ανθρώπους.

Από τους συμμετέχοντες, ανέλυσαν στοιχεία για 3.342 άτομα, τα δύο τρίτα εκ των οποίων ήταν γυναίκες, ενώ περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Τα κρέατα φυτικής προέλευσης -που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή «ψεύτικων» μπιφτεκιών και λουκάνικων- θεωρούνται εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) λόγω του μεγάλου αριθμού πρόσθετων που χρησιμοποιούνται, όπως συντηρητικά και αρωματικές ουσίες.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης συνήθως υψηλό αριθμό θερμίδων, ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού.

vegan kreas

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ωστόσο ότι δεν υπήρχαν αξιοσημείωτες διαφορές στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μεταξύ των χορτοφάγων που έτρωγαν εναλλακτικά κρέατα και εκείνων που δεν έτρωγαν.

Διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι έτρωγαν φυτικά κρέατα είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και υψηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία αποτελεί δείκτη φλεγμονής.

Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα απολιποπρωτεΐνης Α, η οποία σχετίζεται με την «καλή» χοληστερόλη ή HDL.

Ωστόσο, οι φυτοφάγοι είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ο καθηγητής Nophar Geifman, από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Surrey, και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Τα συνολικά ευρήματα είναι καθησυχαστικά, υποδηλώνοντας ότι οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος φυτικής προέλευσης μπορεί να είναι μια ασφαλής επιλογή όταν αποτελούν μέρος μιας συνολικά ισορροπημένης διατροφής.

«Ωστόσο, η πιθανή σχέση μεταξύ αυτών των τύπων τροφίμων, της φλεγμονής και της κατάθλιψης χρήζει περαιτέρω διερεύνησης».

Ο καθηγητής Anthony Whetton, συν-συγγραφέας της μελέτης από τη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Surrey, δήλωσε:

«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης μπορούν να αποτελέσουν έναν χρήσιμο τρόπο για τους ανθρώπους να μεταβούν αποτελεσματικά σε μια χορτοφαγική διατροφή, και αυτό βοηθά στις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένων διαχρονικών μελετών και δοκιμών με διαφορετικούς πληθυσμούς, είναι απαραίτητη για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και η σχέση μεταξύ των χορτοφαγικών τροφών και της διάθεσης».

Τα ευρήματα έρχονται λίγους μήνες μετά τη διαπίστωση ομάδας διεθνών επιστημόνων ότι η επιλογή εξαιρετικά επεξεργασμένων χορτοφαγικών επιλογών, όπως τα ψεύτικα μπιφτέκια και τα λουκάνικα, συνδέεται με 15% υψηλότερο κίνδυνο να υποστεί κανείς έμφραγμα κα εγκεφαλικό.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν πολλά φυτικά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 7% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από παθήσεις όπως η απόφραξη των καρδιακών αγγείων και 15% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν σε σύγκριση με τους χορτοφάγους των οποίων η διατροφή είχε λιγότερα.

Η αύξηση της πρόσληψης μη επεξεργασμένων χορτοφαγικών τροφίμων -όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά- κατά 10% συνδέθηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις μειώθηκαν κατά 20% στους χορτοφάγους που κατανάλωναν τα λιγότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και κατά 13% στις καρδιαγγειακές παθήσεις συνολικά - που προκαλούνται από τη συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων μέσα στις αρτηρίες.

Τα πρόσθετα τροφίμων και οι βιομηχανικοί ρύποι που υπάρχουν σε αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, πυροδοτώντας τα καρδιακά προβλήματα, υπέθεσαν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Food Frontiers.