Τι είναι το doomscrolling και τι προκαλεί στον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία
Όλοι γνωρίζουμε ότι η καταστροφολογία και το να διαβάζουμε διαρκώς δυσάρεστες ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον λόγο που συμβαίνει αυτό: οι αρνητικές ειδήσεις μάς παγιδεύουν σε έναν φαύλο κύκλο κακής ψυχικής υγείας.
Το doomscrolling είναι η ψηφιακή συνήθεια της αναζήτησης δυσάρεστων ειδήσεων, ακόμη και αν αυτές προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.
Οι επιστήμονες του University College του Λονδίνου (UCL) διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν επιβαρυμένη ψυχική υγεία, όχι μόνο είναι πιο πιθανό να αναζητούν και να διαβάζουν αρνητικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, αλλά έχουν και σοβαρότερα συμπτώματα κατάθλιψης.
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, οι οποίοι υποβλήθηκαν πρώτα σε ψυχολογικά τεστ για να ελεγχθεί η ψυχική τους υγεία.
Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε ,να περιηγηθούν στο διαδίκτυο για 30 λεπτά, προτού υποβληθούν σε άλλο ένα τεστ ψυχικής υγείας και αποκαλύψουν στους ερευνητές το ιστορικό των αναζητήσεών τους.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα με τις χειρότερες βαθμολογίες ψυχικής υγείας αναζήτησαν τον μεγαλύτερο αριθμό ιστοσελίδων με αρνητική θεματολογία.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα που είχε ως στόχο να διαπιστωθεί αν η τάση αυτή ήταν βασιζόταν σε σχέση αιτίας και αποτελέσματος, με άλλα λόγια, αν οι ιστότοποι έφταιγαν για την αυξημένη κατανάλωση καταθλιπτικού υλικού από τους συμμετέχοντες ή για την ψυχική τους κατάσταση.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν και πάλι τεστ ψυχικής υγείας πριν χωρίσουν τους συμμετέχοντες σε ομάδες - τα μέλη της μιας ομάδας περιηγήθηκαν σε πιο θετικό περιεχόμενο, ενώ στα μέλη της άλλης δόθηκαν ειδικά «καταστροφολογικές» ιστοσελίδες.
Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι στους οποίους δόθηκε να διαβάσουν αρνητικό περιεχόμενο, συνέχισαν να αναζητούν ακόμη περισσότερο καταθλιπτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
«Πολλοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κακής ψυχικής υγείας και της χρήσης του διαδικτύου», δήλωσε η Tali Sharot, καθηγήτρια γνωστικής νευροεπιστήμης στο UCL.
«Περνάμε πολλές ώρες στο διαδίκτυο, κάτι που αρχίσαμε να κάνουμε μόλις τα τελευταία χρόνια. Προκαλεί αυτό προβλήματα;» πρόσθεσε.
Μια άλλη βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος, διαπίστωσε ότι η εμμονή με τα smartphones μπορεί να βλάψει την υγεία των εφήβων.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που αναφέρουν μια προβληματική σχέση με τα smartphones τους, θα μπορούσαν να έχουν έως και τριπλάσιες πιθανότητες να είναι αγχωμένοι, να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης ή να υποφέρουν από αϋπνίες.
Περίπου ένας στους πέντε εφήβους εμφανίζει «προβληματική χρήση με το smartphone» και πολλοί ζητούν βοήθεια για να μειώσουν τη χρήση, υποστήριξαν ειδικοί από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King's College του Λονδίνου.
Μάλιστα σχεδόν οι μισοί από τους εφήβους που δήλωσαν ότι ασχολούνται υπερβολικά με τα smartphones τους, ανέφεραν επίσης ότι είχαν συμπτώματα άγχους και ακόμη περισσότεροι δήλωσαν ότι είχαν συμπτώματα κατάθλιψης.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behaviour.