ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΔΕΠΥ, κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις στα παιδιά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο οι οθόνες

Σινάνη Αικατερίνη

Μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 10.000 παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών για δύο χρόνια, διαπιστώνει σύνδεση μεταξύ του χρόνου που αφιερώνουν στην τηλεόραση και άλλες οθόνες με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης ΔΕΠΥ και κατάθλιψης.

ΔΕΠΥ, κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις στα παιδιά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο οι οθόνες

«Η χρήση οθόνης μπορεί να αντικαταστήσει τον χρόνο που αφιερώνει ένα παιδί στη σωματική δραστηριότητα, τον ύπνο, την κοινωνικοποίηση και άλλες συμπεριφορές που μειώνουν την κατάθλιψη και το άγχος», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jason Nagata, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν αυξηθεί μεταξύ των εφήβων.

«Οι έφηβοι έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο και 30% περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν σήμερα από ό,τι πριν από 20 χρόνια», αναφέρουν.

Την ίδια στιγμή, ο μέσος Αμερικανός προέφηβος (10-14 ετών) περνά 5,5 ώρες την ημέρα κοιτάζοντας μια οθόνη, ενώ στους εφήβους ο χρόνος φτάνει και τις 8,5 ώρες την ημέρα.

Ο Nagata και οι συνεργάτες του μελέτησαν στοιχεία της περιόδου 2016-2018 για 9.538 παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών που συμμετείχαν σε μια μεγάλη μελέτη για την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου.

Παρακολουθήθηκε ο καθημερινός χρόνος των παιδιών επί της οθόνης και το ποσοστό των διαγνώσεων διαταραχών συμπεριφοράς, κατάθλιψης, ΔΕΠΥ και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Αν και δεν απέδειξαν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, οι ερευνητές βρήκαν σημαντικές συσχετίσεις.

«Ο υψηλότερος συνολικός χρόνος επί της οθόνης συσχετίστηκε με όλα τα συμπτώματα ψυχικής υγείας», ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα παιδιά που περνούσαν τον περισσότερο χρόνο καθημερινά μπροστά από οθόνες, είχαν 10% υψηλότερες πιθανότητες για κατάθλιψη, 7% υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς και 6% υψηλότερο κίνδυνο για ΔΕΠΥ, σε σύγκριση με τα παιδιά με χαμηλότερα ποσοστά χρήσης οθονών.

«Ειδικότερα, οι συνομιλίες μέσω βίντεο, τα μηνύματα, τα βίντεο και τα βιντεοπαιχνίδια, συνδέθηκαν περισσότερο με τα καταθλιπτικά συμπτώματα», σημείωσαν ο Nagata και οι συνεργάτες του.

Φυσικά, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να απομακρυνθούν από τις οθόνες και να στραφούν σε πιο υγιεινές ασχολίες, δήλωσε ο Nagata.

«Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά την ανάπτυξη ενός οικογενειακού σχεδίου χρήσης των μέσων ενημέρωσης που λαμβάνει υπόψη τις μοναδικές ανάγκες κάθε παιδιού», κατέληξε ο Nagata.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMC Public Health.