ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μέχρι πόσες ώρες την ημέρα κάνουν καλό τα βιντεοπαιχνίδια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο συζήτησης, ιδίως όσον αφορά τον αντίκτυπό τους στην ψυχική υγεία.

Μέχρι πόσες ώρες την ημέρα κάνουν καλό τα βιντεοπαιχνίδια
Bigstock

Με ένα συνδυασμό πλεονεκτημάτων και πιθανών κινδύνων, η κατανόηση της σχέσης μεταξύ βιντεοπαιχνιδιών και ψυχικής ευεξίας είναι ζωτικής σημασίας. Πρόσφατες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behaviour, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για αυτό το θέμα.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πώς τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, τα βασικά ευρήματα της έρευνας, τις υγιεινές συνήθειες παιχνιδιού σε οθόνες και τις πιθανές εφαρμογές αυτής της μελέτης στον πραγματικό κόσμο.

Πώς τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν την ψυχική υγεία

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Από τη θετική πλευρά, το gaming μπορεί να ενισχύσει τις γνωστικές δεξιότητες, να βελτιώσει τη διάθεση και να προσφέρει κοινωνική αλληλεπίδραση, ειδικά σε ρυθμίσεις για πολλούς παίκτες. Πολλοί παίκτες αναφέρουν ότι η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών τους βοηθά να χαλαρώσουν, να μειώσουν το άγχος και να αντιμετωπίσουν το στρες της ημέρας.

Ωστόσο, το υπερβολικό παιχνίδι μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα όπως εθισμό, κοινωνική απομόνωση και αυξημένο άγχος ή κατάθλιψη.

Το κλειδί είναι η μετριοπάθεια, καθώς η ισορροπία μεταξύ ευεργετικών και επιβλαβών επιπτώσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που αφιερώνεται στο παιχνίδι και τη φύση των παιχνιδιών που παίζονται.

Τι έδειξε η έρευνα για τα βιντεοπαιχνίδια και ψυχική υγεία

Η πρόσφατη έρευνα ρίχνει φως στο πώς τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Δείχνει ότι το να παίζετε βιντεοπαιχνίδια για μερικές ώρες την ημέρα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική ευεξία. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το μέτριο gaming μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες, όπως τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και τη μνήμη, και να ενισχύσει τη συναισθηματική ρύθμιση.

Ωστόσο, η μελέτη προειδοποιεί επίσης για το υπερβολικό gaming, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή αποτελέσματα ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές τόνισαν τη σημασία του να μην ξεπεραστεί ένα υγιές όριο παιχνιδιού για να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες.

Video Games

Συνιστώμενες ημερήσιες ώρες παιχνιδιού

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις είναι, "Πόσες ώρες παιχνιδιού την ημέρα είναι υγιές;" Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο περιορισμός του παιχνιδιού σε 1-2 ώρες την ημέρα είναι ιδανικός για τα περισσότερα άτομα.

Αυτό το εύρος επιτρέπει στους παίκτες να απολαμβάνουν τα οφέλη για την ψυχική υγεία του παιχνιδιού χωρίς να διακινδυνεύουν τις αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με το παρατεταμένο παιχνίδι.

Για τα παιδιά και τους εφήβους, ο συνιστώμενος χρόνος παιχνιδιού μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερος, καθώς ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλός τους είναι πιο ευαίσθητος στις επιπτώσεις του χρόνου οθόνης. Είναι σημαντικό για τους γονείς να παρακολουθούν και να ρυθμίζουν τις συνήθειες παιχνιδιού των παιδιών τους για να εξασφαλίσουν μια υγιή ισορροπία.

Συνέπειες της μελέτης στον πραγματικό κόσμο

Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο. Πρώτον, προτείνουν ότι το μέτριο παιχνίδι σε οθόνες μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμβάλλοντας θετικά στην ψυχική υγεία. Αυτό αμφισβητεί τη συχνά αρνητική αντίληψη των βιντεοπαιχνιδιών στην κοινωνία.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία της μετριοπάθειας και τους πιθανούς κινδύνους του υπερβολικού παιχνιδιού. Οι παίκτες, οι γονείς και οι ψυχολόγοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα σημάδια του εθισμού στα παιχνίδια και να λαμβάνουν μέτρα για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων. Ο καθορισμός χρονικών ορίων, η επιλογή παιχνιδιών που προάγουν τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη και η ενθάρρυνση των διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια των συνεδριών παιχνιδιού είναι πρακτικές στρατηγικές για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης με τα βιντεοπαιχνίδια.

Σύνοψη

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την ψυχική υγεία όταν παίζονται με μέτρο. Η πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 1-2 ώρες παιχνιδιού την ημέρα μπορούν να ενισχύσουν τις γνωστικές λειτουργίες και τη συναισθηματική ευεξία. Ωστόσο, η υπέρβαση αυτού του συνιστώμενου χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα, όπως εθισμό και αυξημένο άγχος. Η κατανόηση της ισορροπίας μεταξύ του παιχνιδιού και της ψυχικής υγείας είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί, ότι τα βιντεοπαιχνίδια συμβάλλουν θετικά στη συνολική ευημερία.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, οι παίκτες μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της ψυχικής υγείας των βιντεοπαιχνιδιών, ελαχιστοποιώντας τους πιθανούς κινδύνους, κάνοντας τα βιντεοπαιχνίδια διασκεδαστικό και υγιεινό μέρος της καθημερινότητάς τους.

Πηγές: studyfinds.org, nature.com, sciencedaily.com, news-medical.net, phys.org