Ποια σημάδια ξεχωρίζουν τη σχιζοφρένεια από τη διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια είναι και οι δύο περίπλοκες καταστάσεις ψυχικής υγείας, που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή ενός ατόμου.
Αν και μοιράζονται κάποιες ομοιότητες, είναι διακριτές διαταραχές με διαφορετικά συμπτώματα, αιτίες και θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς να διαφοροποιήσετε μεταξύ των δύο, να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημάδια της κάθε ψυχικής νόσου, ενώ παρέχει καθοδήγηση για το πώς να υποστηρίξετε κάποιον που εκδηλώνει συμπτώματα.
Πώς ξεχωρίζει η διπολική διαταραχή από τη σχιζοφρένεια
Η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια συχνά συγχέονται λόγω αλληλεπικαλυπτόμενων συμπτωμάτων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων. Ωστόσο, διαφέρουν με κάποιους βασικούς τρόπους:
- Διάθεση εναντίον Ψύχωσης: Η διπολική διαταραχή είναι κυρίως μια διαταραχή της διάθεσης, που χαρακτηρίζεται από ακραίες εναλλαγές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένων μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων. Η σχιζοφρένεια, από την άλλη πλευρά, είναι κατά κύριο λόγο μια ψυχωτική διαταραχή, που επηρεάζει τη σκέψη, τη συμπεριφορά και την αντίληψη.
- Διάρκεια συμπτωμάτων: Στη διπολική διαταραχή, οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες, ενώ τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας -όπως οι ψευδαισθήσεις και οι παραισθήσεις- είναι πιο χρόνια και διάχυτα.
- Περιοδικότητα εναντίον Μονιμότητας: Τα άτομα με διπολική διαταραχή έχουν συχνά περιόδους διαύγειας μεταξύ των επεισοδίων, όπου μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Αντίθετα, η σχιζοφρένεια συχνά οδηγεί σε μια πιο επίμονη απόσπαση από την πραγματικότητα.
Ποιο είναι συχνότερα το πρώτο σημάδι διπολικής διαταραχής
Το πρώτο σημάδι της διπολικής διαταραχής είναι συνήθως ένα επεισόδιο κατάθλιψης ή μανίας. Ένα μανιακό επεισόδιο μπορεί να περιλαμβάνει αυξημένη ενέργεια, ευφορία ή ευερεθιστότητα, ενώ ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να περιλαμβάνει συναισθήματα βαθιάς θλίψης, απελπισίας ή κόπωσης.
Άλλα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής:
- Συμπτώματα μανίας: Αυξημένη ομιλητικότητα, επιθετικές σκέψεις, διογκωμένη αυτοεκτίμηση, μειωμένη ανάγκη για ύπνο και επικίνδυνες συμπεριφορές.
- Συμπτώματα κατάθλιψης: Επίμονη θλίψη, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, αλλαγές στην όρεξη ή στον ύπνο και σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.
Ποιο είναι συχνότερα το πρώτο σημάδι σχιζοφρένειας
Η σχιζοφρένεια ξεκινά συχνά διακριτικά, με πρώιμα σημάδια που μπορεί να περιλαμβάνουν κοινωνική απόσυρση, ασυνήθιστες σκέψεις ή δυσκολία συγκέντρωσης. Το πρώτο εμφανές σημάδι είναι συνήθως ένα ψυχωσικό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει παραισθήσεις (το άτομο ακούει ή βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν) ή παραισθήσεις (ισχυρές πεποιθήσεις σε κάτι που δεν βασίζεται στην πραγματικότητα).
Άλλα συμπτώματα της σχιζοφρένειας:
- Αποδιοργανωμένη σκέψη: Ασυνάρτητη ομιλία, πρόβλημα εστίασης ή διατήρησης μιας σειράς σκέψεων.
- Αρνητικά συμπτώματα: Μειωμένη ικανότητα φυσιολογικής λειτουργίας, όπως η παραμέληση της προσωπικής υγιεινής, η εκδήλωση λίγων συναισθημάτων ή η απόσυρση από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
- Γνωστικά συμπτώματα: Δυσκολία στην μνήμη, την προσοχή και την λήψη αποφάσεων.
Μπορεί η διπολική διαταραχή να μετατραπεί σε σχιζοφρένεια;
Η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια είναι διακριτές καταστάσεις και η μία δεν “μετατρέπεται” απλώς στην άλλη.
Ωστόσο, ορισμένα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά ψυχωτικά συμπτώματα, που μοιάζουν με σχιζοφρένεια. Αυτή η επικάλυψη, γνωστή ως σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, περιλαμβάνει τόσο συμπτώματα διαταραχής της διάθεσης, όσο και ψύχωση που μοιάζει με σχιζοφρένεια.
Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει κάποιον με διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια
Η υποστήριξη κάποιου με διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια απαιτεί κατανόηση, υπομονή και προθυμία να τον βοηθήσουμε να “πλοηγηθεί” στο σχέδιο θεραπείας του. Εδώ είναι μερικοί τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε:
- Ενθαρρύνετε την λήψη θεραπείας: Και οι δύο καταστάσεις απαιτούν επαγγελματική θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό και των δύο.
- Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας: Μάθετε για τα δύο αυτά ψυχικά νοσήματα, για να κατανοήσετε καλύτερα τι περνάει το άτομο.
- Να είστε υποστηρικτικοί: Προσφέρετε συναισθηματική υποστήριξη χωρίς κρίση. Να είστε εκεί για να τους ακούσετε και να τους ενθαρρύνετε να ακολουθήσουν το σχέδιο θεραπείας τους.
- Αναγνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια: Προσέξτε τα σημάδια αλλαγών στη διάθεση ή ψυχωσικών επεισοδίων και βοηθήστε τον/την ασθενή να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια, όταν είναι απαραίτητο.
- Συμβάλλετε σε ένα σταθερό περιβάλλον: Μια σταθερή ρουτίνα και μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και των δύο διαταραχών.
Σύνοψη
Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ της διπολικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία και υποστήριξη. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η έγκαιρη παρέμβαση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα για τα άτομα που ζουν με αυτές τις δύσκολες ψυχικές νόσους.
Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με οποιαδήποτε από αυτές τις διαταραχές, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι το πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση.
Πηγές: medicalnewstoday.com, transformationstreatment.center, healthcentral.com, mayoclinic.org, health.com