ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς να νιώθετε και να ζείτε πιο νεανικά από την ηλικία σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η υποκειμενική ηλικία είναι μια συναρπαστική έννοια, που εμβαθύνει στη διαφορά μεταξύ του πόσο μεγάλοι αισθανόμαστε σε σχέση με τη χρονολογική/βιολογική μας ηλικία.

Πώς να νιώθετε και να ζείτε πιο νεανικά από την ηλικία σας
Bigstock

Αυτό το άρθρο διερευνά τις αποχρώσεις της υποκειμενικής ηλικίας, το φαινόμενο της υποκειμενικής αναζωογόνησης, το πότε οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται... γέροι, και πρακτικές συμβουλές για να ζήσετε και να αισθάνεστε νεότεροι από την πραγματική σας ηλικία.

Τι είναι η υποκειμενική και τι η πραγματική ηλικία

Η υποκειμενική ηλικία αναφέρεται στο πόσο ηλικιωμένος αντιλαμβάνεται ότι είναι κανείς, το οποίο μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την πραγματική χρονολογική του ηλικία. Η χρονολογική ηλικία είναι απλώς ο αριθμός των ετών που έχει ζήσει ένα άτομο από τη γέννησή του, ενώ η υποκειμενική ηλικία είναι η ηλικία που νιώθει εσωτερικά.

Έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται νεότεροι ή μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία και αυτή η υποκειμενική αντίληψη μπορεί να επηρεάσει την υγεία, την ευημερία και τη συμπεριφορά τους.

Τι είναι το φαινόμενο της υποκειμενικής αναζωογόνησης

Είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο όπου το άτομο αισθάνεται σημαντικά νεότερο από την πραγματική του ηλικία κατά τη διάρκεια ή μετά την ενασχόληση με ορισμένες δραστηριότητες ή και απλά με το να βρίσκεται σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι γεγονότα που προκαλούν θετικά συναισθήματα, νοσταλγία ή αίσθηση ολοκλήρωσης μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται νεότεροι. Αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς ένα φευγαλέο συναίσθημα, αλλά μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στη συνολική αίσθηση ευεξίας και ζωτικότητας.

Σε ποια ηλικία οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν γέροι

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ότι αισθάνονται μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία στα τέλη των 30 έως τις αρχές των 40 χρόνων ζωής τους. Αυτή η αλλαγή μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως η σωματική υγεία, οι κοινωνικές προσδοκίες και τα προσωπικά ορόσημα στόχων ζωής/οικογένειας/καριέρας. Για πολλούς, αυτή η περίοδος συμπίπτει με σημαντικές αλλαγές στη ζωή, όπως αυξημένες ευθύνες στην εργασία και στο σπίτι, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στην αίσθηση της γήρανσης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι αυτή η αντίληψη είναι εξαιρετικά ατομική και μπορεί να ποικίλλει ευρέως από άτομο σε άτομο.

Wine

Πώς να αισθάνεστε και να ζείτε πιο νεανικά από την ηλικία σας

  1. Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι: Η τακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σωματικής υγείας και των επιπέδων ενέργειας. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία, βοηθώντας σας να αισθάνεστε νεότεροι.
  2. Ασχοληθείτε με κοινωνικές δραστηριότητες: Οι ισχυρές κοινωνικές συνδέσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική σας ευεξία. Το να περνάς χρόνο με φίλους και οικογένεια μπορεί να σε κρατήσει ψυχικά και συναισθηματικά σε πιο νεανική διάθεση.
  3. Ακολουθήστε χόμπι και ενδιαφέροντα: Η ενασχόληση με δραστηριότητες για τις οποίες σας παθιάζεστε μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση σκοπού και χαράς, συμβάλλοντας σε μια νεότερη υποκειμενική ηλικία.
  4. Διατηρήστε μια θετική οπτική: Η καλλιέργεια μιας θετικής στάσης απέναντι στη γήρανση και η εστίαση στα θετικά στη ζωή σας μπορεί να ενισχύσει τη συνολική αίσθηση της νεανικότητας.
  5. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα και τη χαλάρωση: Τεχνικές όπως ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές μπορούν να μειώσουν το άγχος και να αυξήσουν τα συναισθήματα ευεξίας, κάνοντας σας να αισθάνεστε νεότεροι.
  6. Τηρήστε μια υγιεινή διατροφή: Η τήρηση μιας ισορροπημένης, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, διατροφής, μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία και τα επίπεδα ενέργειας, συμβάλλοντας σε μια αίσθηση νεότερης ηλικίας.

Συμπέρασμα

Η κατανόηση της έννοιας της υποκειμενικής ηλικίας υπογραμμίζει τη σημαντική επίδραση, που έχουν οι αντιλήψεις μας στη συνολική μας ευεξία κι ευημερία. Αν και η χρονολογική ηλικία είναι ένα αμετάβλητο γεγονός, η υποκειμενική ηλικία είναι μια ευέλικτη, προσωπική εμπειρία που μπορεί να επηρεαστεί από τις στάσεις, τις δραστηριότητες και τις επιλογές του τρόπου ζωής μας.

Υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες και διατηρώντας μια θετική οπτική στα πράγματα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το υποκειμενικό αποτέλεσμα αναζωογόνησης, για να νιώθουμε και να ζούμε νεότεροι από τα πραγματικά μας χρόνια.

Πηγές: psychologytoday.com, journals.sagepub.com, midus.wisc.edu, wsj.com