ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Έτσι φαίνεται οι εθισμός στον τζόγο: Πώς και γιατί ξεκινάει

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο εθισμός στον τζόγο είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια ακατάπαυστη επιθυμία για τζόγο παρά τις πιθανές αρνητικές συνέπειες.

Έτσι φαίνεται οι εθισμός στον τζόγο: Πώς και γιατί ξεκινάει
Bigstock

Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα σε προσωπικές, επαγγελματικές και κοινωνικές πτυχές της ζωής ενός ατόμου.

Εδώ, διερευνούμε τις κύριες αιτίες και συμπτώματα του εθισμού στον τζόγο.

Τι είναι ο εθισμός στον τζόγο

Ο εθισμός στον τζόγο είναι μια διαταραχή συμπεριφοράς κατά την οποία ένα άτομο δεν μπορεί να αντισταθεί στην επιθυμία να τζογάρει, οδηγώντας σε σημαντική προσωπική και οικονομική βλάβη. Σε αντίθεση με τους περιστασιακούς τζογαδόρους που θέτουν όρια και μπορούν να απομακρυνθούν από το αντικείμενο, όσοι έχουν εθισμό στον τζόγο βιώνουν έναν ανεξέλεγκτο καταναγκασμό να συνεχίσουν τον τζόγο ανεξάρτητα από τις απώλειες που υφίστανται ή τις επιπτώσεις στη ζωή τους.

Αιτίες εθισμού στα τυχερά παιχνίδια

Ο εθισμός στον τζόγο είναι μια περίπλοκη κατάσταση με διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ευρέως σε γενετικές, ψυχολογικές και περιβαλλοντικές επιρροές.

1. Γενετικοί παράγοντες

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα γενετικά στοιχεία μπορεί να κάνουν ορισμένα άτομα πιο επιρρεπή στην εκδήλωση εθισμού στον τζόγο. Αυτοί οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το εγκεφαλικό σύστημα ανταμοιβής και αξιολόγησης κινδύνου του ατόμου, καθιστώντας το δυνητικά πιο επιρρεπές και αδύναμο να αντισταθεί στα συναισθήματα που του προκαλεί ο τζόγος.

2. Ψυχολογικοί παράγοντες

Τα άτομα με υπάρχουσες παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχές κατάχρησης ουσιών, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Η συγκίνηση του τζόγου και η πιθανότητα για οικονομικό κέρδος μπορεί να χρησιμεύσει ως προσωρινή “απόδραση” από την ψυχολογική δυσφορία.

  • Ζητήματα ελέγχου παρορμήσεων: Πολλά άτομα με εθισμό στον τζόγο δυσκολεύονται να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους. Αυτή η έλλειψη ελέγχου μπορεί να εκδηλωθεί και σε άλλους τομείς της ζωής, όχι μόνο στον τζόγο.
  • Γνωστικές διαστρεβλώσεις: Όσοι έχουν εθισμό στον τζόγο συχνά παρουσιάζουν γνωστικές στρεβλώσεις, όπως η το να πιστεύουν ότι απώλειες ή γεγονότα του παρελθόντος μπορούν να επηρεάσουν τα μελλοντικά αποτελέσματα, οδηγώντας τους να συνεχίσουν να παίζουν παρά τις απώλειες.

3. Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Το περιβάλλον στο οποίο ζει ένα άτομο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πιθανότητα να αναπτύξει εθισμό στον τζόγο.

  • Διαθεσιμότητα τζόγου: Η εύκολη πρόσβαση σε χώρους τυχερών παιχνιδιών ή διαδικτυακές πλατφόρμες αυξάνει την πιθανότητα να εξελιχθεί η συμπεριφορά τζόγου σε εθισμό.
  • Πολιτιστικές στάσεις: Σε πολιτισμούς όπου ο τζόγος θεωρείται ως μια αποδεκτή ή λαμπερή δραστηριότητα, τα άτομα μπορεί να είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν και να εθιστούν στον τζόγο.
  • Κοινωνικές επιρροές: Η πίεση των συνομηλίκων και η επιρροή των φίλων ή της οικογένειας που παίζουν στοίχημα μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη εθισμού στον τζόγο.
Sports-Betting-Gambling

Συμπτώματα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων του εθισμού στον τζόγο είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό του προβλήματος και την αναζήτηση βοήθειας. Τα ακόλουθα είναι κοινά σημάδια ότι κάποιος μπορεί να έχει πρόβλημα εθισμού στον τζόγο:

1. Ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια

Ένα άτομο με εθισμό στον τζόγο συχνά ξοδεύει πολύ χρόνο σκεπτόμενος τον τζόγο, προγραμματίζοντας μελλοντικές δραστηριότητες τζόγου ή αναζητώντας τρόπους για να πάρει χρήματα για τον τζόγο. Αυτή η ενασχόληση μπορεί να κυριαρχεί στις σκέψεις τους και να έχει προτεραιότητα σε σύγκριση με άλλες σημαντικές πτυχές της ζωής του.

2. Αύξηση στοιχημάτων για την επίτευξη της ίδιας συγκίνησης

Όπως και με τον εθισμό σε ουσίες, τα άτομα με εθισμό στον τζόγο μπορεί να χρειαστεί να παίξουν με αυξανόμενα χρηματικά ποσά, για να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο ενθουσιασμού ή συγκίνησης. Αυτή η κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες και πιο σοβαρές συνέπειες.

3. Επαναλαμβανόμενες, ανεπιτυχείς προσπάθειες διακοπής του τζόγου

Πολλοί με εθισμό στον τζόγο προσπαθούν να μειώσουν ή να σταματήσουν τον τζόγο εντελώς, αλλά το βρίσκουν δύσκολο ή αδύνατο να το επιτύχουν. Αυτή η αποτυχία απόσυρσης παρά την επιθυμία για απεμπλοκή είναι χαρακτηριστικό κάθε είδους εθισμού.

4. Ο τζόγος ως μέσο διαφυγής από προβλήματα ή αρνητικά συναισθήματα

Ο τζόγος μπορεί να γίνει ένας μηχανισμός αντιμετώπισης ενάντια στο στρες, το άγχος, την κατάθλιψη ή άλλων αρνητικών συναισθημάτων. Οι ασθενείς μπορεί να τζογάρουν για να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους, μόνο για να διαπιστώσουν στο τέλος ότι ο τζόγος επιδεινώνει αυτά τα ζητήματα.

5. Ψέματα για να κρύψετε την έκταση του τζόγου

Για να καλύψουν την έκταση του τζόγου τους, οι ασθενείς μπορεί να ψεύδονται σε μέλη της οικογένειας, φίλους ή συναδέλφους, όπως για το πόσα χρήματα έχουν χάσει ή πόσο χρόνο ξοδεύουν στον τζόγο.

6. Διακινδύνευση προσωπικών σχέσεων και ευκαιριών

Ο εθισμός στον τζόγο μπορεί να οδηγήσει σε τεταμένες σχέσεις με οικογένεια, φίλους και συντρόφους, απώλεια εργασίας και χαμένες ευκαιρίες. Η ανάγκη για τζόγο μπορεί να επισκιάσει ευθύνες και δεσμεύσεις, οδηγώντας σε σημαντικές προσωπικές και επαγγελματικές συνέπειες.

7. Προσφυγή σε παράνομες πράξεις για χρηματοδότηση τζόγου

Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες, όπως κλοπή ή απάτη, για να αποκτήσουν χρήματα για τζόγο. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε νομικά ζητήματα και να επιδεινώσει περαιτέρω τις συνέπειες του εθισμού.

8. Στεναχώρια ή ευερεθιστότητα όταν δεν τζογάρουν

Τα άτομα με εθισμό στον τζόγο μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με στέρηση, όταν δεν μπορούν να παίξουν, συμπεριλαμβανομένων συναισθημάτων ανησυχίας, ευερεθιστότητας ή αγωνίας.

Πηγή: verywellmind.com