ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

“Μεταδοτικά” τα ψυχικά νοσήματα στις παρέες των νέων

Bigstock

Μπορούν οι ψυχικές διαταραχές να εξαπλωθούν μεταξύ των μελών μιας παρέας συνομηλίκων;

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι κάποια προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να “μεταδοθούν” μεταξύ των μελών κοινωνικών ομάδων εφήβων, ιδιαίτερα αν πρόκειται για διαταραχές που σχετίζονται με τη διάθεση, το άγχος και το φαγητό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την πιθανότητα μετάδοσης συμπτωμάτων κατάθλιψης από το ένα άτομο στο άλλο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Στην τελευταία, μεγάλης κλίμακας μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 700.000 τελειόφοιτοι μαθητές λυκείου από 860 σχολεία της Φινλανδίας, οι ερευνητές αξιολόγησαν την εξάπλωση των ψυχικών διαταραχών στις κοινωνικές ομάδες (παρέες) που σχηματίζονται από τις σχολικές τάξεις.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Psychiatry αποκάλυψαν ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των συμμαθητών που διαγνώστηκε με ψυχική διαταραχή, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος να λάβει ένας από αυτούς διάγνωση ψυχικής διαταραχής αργότερα στη ζωή του.

"Η σχέση που παρατηρήθηκε ήταν ισχυρότερη κατά το πρώτο έτος παρακολούθησης στην μελέτη. Αυτό δεν εξηγήθηκε από άλλους παράγοντες, όπως τους γονείς, το σχολείο και τη γειτονιά διαβίωσης. Η σχέση ήταν πιο έντονη για διαταραχές διάθεσης, άγχους και διατροφής, δήλωσε ο καθηγητής Christian Hakulinen του πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η σύνδεση που παρατηρήθηκε στην μελέτη δεν ήταν απαραίτητα αιτιολογική. Κατέγραψε, ωστόσο, μια συσχέτιση.

Η μελέτη δεν διερεύνησε τον μηχανισμό με τον οποίο “μεταδίδονται” οι ψυχικές διαταραχές μεταξύ των ατόμων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αύξηση των διαγνώσεων μεταξύ συνομηλίκων μπορεί να οφείλεται στην “ομαλοποίηση της αναζήτησης διάγνωσης και θεραπείας”. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να λαμβάνουν βοήθεια για ψυχικά προβλήματα, αυτή γίνεται πιο κοινή και αποδεκτή, το σχετικό κοινωνικό στίγμα μειώνεται και φτάνουμε σε περισσότερες διαγνώσεις.

"Μπορεί, για παράδειγμα, να μειωθεί ο δισταγμός για αναζήτηση βοήθειας επί ζητημάτων ψυχικής υγείας, όταν υπάρχουν ένα ή περισσότερα άτομα στο κοινωνικό σας δίκτυο που έχουν ήδη ζητήσει βοήθεια για τα δικά τους προβλήματα. Μάλιστα, αυτό το είδος ομαλοποίησης διάγνωσης και θεραπείας μπορεί να θεωρηθεί σαν μια ευεργετική μετάδοση ψυχικών διαταραχών”, είπε ο Hakulinen.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα βοηθήσουν στην έγκαιρη παρέμβαση και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών στο εφηβικό στάδιο, τη βασική αναπτυξιακή περίοδο κατά την οποία είναι πιθανό να εμφανιστούν πολλές ψυχικές διαταραχές.

“Η κατανόηση του ρόλου των συνομηλίκων στα προβλήματα ψυχικής υγείας της πρώιμης ζωής θα προσφέρει επίσης εργαλεία για πιο επιτυχημένα μέτρα πρόληψης και παρέμβασης, μειώνοντας έτσι το οικονομικό και κοινωνικό βάρος των ψυχικών διαταραχών, έγραψαν οι ερευνητές.

Πηγές: eurekalert.org, medicaldaily.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved