ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα “σιωπηλά” συμπτώματα του αυξημένου στρες

Bigstock

Τα σιωπηλά συμπτώματα του στρες μπορούν εύκολα να παραβλεφθούν.

Είναι, εντούτοις, σημαντικό να μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε για την προστασία της ψυχικής υγείας, τόσο της δικής μας, όσο και κάποιου δικού μας ανθρώπου.

Τα ορατά συμπτώματα του στρες είναι αρκετά εμφανή και γνωστά:

  • ευερεθιστότητα
  • θυμός
  • ανυπομονησία
  • μυϊκή ένταση

“Αυτά δύσκολα μπορεί να τα κρύψει κάποιος για πολύ καιρό. Πολύ γρήγορα, οι άνθρωποι γύρω του θα τα προσέξουν, οικογένεια, φίλοι και συνάδελφοι”, λέει ο δρ. Asim Shah, επικεφαλής κοινοτικής ψυχιατρικής στο Baylor College of Medicine του Χιούστον.

Αλλά τα σιωπηλά συμπτώματα του στρες μπορεί να χρειαστούν μήνες για να γίνουν “ορατά”:

“Αν είσαι απομονωμένος και μόνος, κανείς δεν μπορεί να το παρατηρήσει εκτός από εσένα”, είπε ο ίδιος.

Αν και το στρες στη ζωή είναι κάτι φυσιολογικό ως έναν βαθμό, το να έχουμε τον νου μας για τα σιωπηλά συμπτώματα του αυξημένου στρες είναι σημαντικό. Εάν χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου ή αρχίσουν να παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή, μπορεί να είναι σημάδι ότι το άτομο χρειάζεται τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας, είπε ο δρ. Shah και πρόσθεσε:

“Τα σιωπηλά συμπτώματα του στρες μπορεί να είναι όταν κάποιος δείχνει να χάνει το ενδιαφέρον του για τη ζωή. Θα σταματήσει να κάνει πράγματα που κάποτε απολάμβανε. Θα αγχωθεί, θα νευριάσει ή θα φοβηθεί και θα αποφύγει πράγματα που συνήθιζε να κάνει, επειδή θα νιώθει καταβεβλημένος και επιβαρυμένος ψυχικά από αυτά”.

Άλλα σιωπηλά συμπτώματα άγχους περιλαμβάνουν:

  • απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους
  • ασυνείδητο τράβηγμα μαλλιών (τριχοτιλλομανία)
  • αμήχανο δάγκωμα των νυχιών

Για να διαχειριστείτε το στρες, ο δρ. Shah συνιστά πρώτα να ξεκινήσετε με τεχνικές σωματικής δραστηριότητας και χαλάρωσης:

“Μπορείτε να δοκιμάσετε διαλογισμό, ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας. Για σωματική δραστηριότητα, πηγαίνετε μια βόλτα, παίξτε ένα άθλημα που αγαπάτε ή συμμετέχετε σε συνεδρίες γιόγκα ή τάι-τσι”.

Πηγή: healthday.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved