Όταν το Facebook μάς οδηγεί στην... παράνοια!
Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα μιας νέας μελέτης για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook και το Twitter.
Οι ειδικοί της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Κοινωνία της Νευροψυχανάλυσης επισημαίνουν ότι δύο στους τρεις χρήστες κοινωνικών δικτύων υπερβάλλουν στα όσα γράφουν για τους ίδιους, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περισσότεροι χρήστες δημιουργούν μια ψεύτικη προσωπικότητα η οποία απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Αναφέρουν ότι διαθέτουν γνώσεις και ικανότητες που δεν έχουν, αλλά και ότι κάνουν μια ζωή που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Δημιουργούν έτσι μια ψεύτικη εικόνα για τον εαυτό τους στα κοινωνικά δίκτυα, όταν όμως κλείνουν τον υπολογιστή τους έρχονται αντιμέτωποι με τον αληθινό εαυτό τους και την πραγματική τους ζωή, γεγονός που τους προκαλεί μια σειρά από ψυχολογικά προβλήματα.
Οι ερευνητές εντόπισαν στους χρήστες που υπερβάλλουν στα κοινωνικά δίκτυα μια συμπεριφορά την οποία ονόμασαν «ψηφιακή αμνησία». Οι χρήστες ξεχνούν τι πραγματικά έχει συμβεί στη ζωή τους και αποδέχονται ως πραγματικό γεγονός αυτό που έχουν επιλέξει να αναφέρουν ως εκδοχή στο Facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα.
Άλλοι χρήστες ομολόγησαν στους ερευνητές ότι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και νιώθουν ντροπή, άλλοι αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ενώ κάποιοι χρήστες υποστήριξαν ότι έχουν νιώσει κάποιες στιγμές ότι έχουν φτάσει στα πρόθυρα της παράνοιας.
Διαβάστε επίσης:
Έρευνα: Εθισμένοι στο Διαδίκτυο 182 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως
Κρίση πανικού: Τα συμπτώματα σε ένα βίντεο με πραγματικές μαρτυρίες