Ο εκφοβισμός μεταξύ αδελφών αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
Ο συστηματικός εκφοβισμός μέσα στην οικογένεια, συγκεκριμένα μεταξύ δύο αδελφών, αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο κατάθλιψης στη μετέπειτα ζωή του παιδιού, προειδοποιούν Βρετανοί ερευνητές.
Περίπου 7.000 παιδιά ηλικίας 12 ετών ερωτήθηκαν εάν έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού από τα αδέλφια τους. Οι εμπειρίες εκφοβισμού αφορούσαν σε λεκτικές επιθέσεις, σωματική βία, διάδοση ψευδών πληροφοριών ή περιστατικά παραμέλησης.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των παιδιών έως και την ηλικία των 18 ετών.
Παλαιότερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα θύματα του εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη και το χρόνιο άγχος, ενώ παράλληλα μπορεί να εκδηλώσουν τάσεις αυτοτραυματισμού. Ωστόσο, η νέα μελέτη φαίνεται πως είναι η πρώτη που εξερευνά τις επιπτώσεις τέτοιων εμπειριών μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου απέστειλαν ερωτηματολόγια σε χιλιάδες οικογένειες με παιδιά ηλικίας 12 ετών την περίοδο 2003-2004 και έξι χρόνια αργότερα αξιολόγησαν την κατάσταση της ψυχικής υγείας των παιδιών.
Τα περισσότερα από τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχαν υποστεί εκφοβισμό από τα αδέλφια τους. Στην ηλικία των 18 ετών, ποσοστό 6,4% εκδήλωσε συμπτώματα κατάθλιψης, 9,3% εκδήλωσε συμπτώματα άγχους και 7,6% είχε εκδηλώσει τάσεις αυτοτραυματισμού κατά το τελευταίο έτος.
Από τα 786 παιδιά που είχαν υποστεί εκφοβισμό από τα αδέλφια τους, ποσοστό 12,3% εκδήλωσε συμπτώματα κατάθλιψης, 16% εκδήλωσε συμπτώματα άγχους και 14% είχε εκδηλώσει τάσεις αυτοτραυματισμού κατά το τελευταίο έτος. Τα ποσοστά αυτά καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης, άγχους και αυτοτραυματισμού είναι διπλάσιος για τα παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό από τα αδέλφια τους.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics αποκαλύπτει ότι τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να πέσουν θύμα εκφοβισμού από τα αδέλφια τους σε σύγκριση με τα αγόρια, ιδιαίτερα σε οικογένειες με τρία ή και περισσότερα παιδιά.