Ανακάλυψαν το μηχανισμό του εγκεφάλου που καταπνίγει το φόβο
Ένα ανεπτυγμένο δίκτυο νευρώνων μπορεί να αποτρέψει την αποθήκευση των τρομακτικών αναμνήσεων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος.
Ένα ανεπτυγμένο δίκτυο νευρώνων μπορεί να αποτρέψει την αποθήκευση των τρομακτικών αναμνήσεων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος.
Η ανασταλτική δράση των νευρώνων εξασφαλίζει ότι το αποτύπωμα που παραμένει στη μνήμη μας για ένα συγκεκριμένο μέρος ή πρόσωπο δε «μολύνεται» από τα αρνητικά ερεθίσματα που λαμβάνουμε μια δεδομένη χρονική στιγμή.
Οι πρώτες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια πρόκειται να ανοίξουν το δρόμο για τη βαθύτερη κατανόηση της νευρολογικής βάσης διαταραχών όπως το μετατραυματικό στρες.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης μελέτησαν πώς ο ιππόκαμπος αποθηκεύει τις αναμνήσεις ενός γεγονότος και στη συνέχεια πώς διαχωρίζει αυτήν την ανάμνηση από ένα τρομακτικό συμβάν. Εξετάζοντας το δίκτυο νευρώνων στον εγκέφαλο των ποντικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα ανασταλτικά κύτταρα μεταφέρουν τις αναμνήσεις του φόβου σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.
Τα κύτταρα αυτά ενεργοποιούνται από ένα δυσάρεστο γεγονός και λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο σαν φίλτρο, καθώς μπορεί να εμποδίσουν τη σύνδεση των δυσάρεστων ερεθισμάτων με την ανάμνηση. Έτσι, ο ιππόκαμπος επεξεργάζεται και αποθηκεύει γενικές πληροφορίες (σχετικές με το χρόνο, το χώρο, τα πρόσωπα κ.λπ.) χωρίς να συγκρατεί ταυτόχρονα την ανάμνηση του φόβου.
Η απενεργοποίηση των σχετικών νευρώνων στα ποντίκια είχε σαν αποτέλεσμα την αναστολή του σχηματισμού των τρομακτικών αναμνήσεων.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση Science.