Νέα θεωρία προσωπικότητας με βάση τον εγκέφαλο
Η προσωπικότητατου κάθε ανθρώπου είναι μοναδική και ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι θεωρίες προσωπικότηταςείναι τόσες πολλές.
Η προσωπικότητατου κάθε ανθρώπου είναι μοναδική και ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι θεωρίες προσωπικότηταςείναι τόσες πολλές.
Η πιο δημοφιλήςθεωρία υποστηρίζει πως η προσωπικότητα καθορίζεται από τα δύο ημισφαίρια τουεγκεφάλου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κυριαρχία του αριστερού ημισφαιρίου κάνειτον άνθρωπο πιο λογικό, με αυξημένες λεκτικές ικανότητες και αναλυτική σκέψηενώ η κυριαρχία του δεξιού ημισφαιρίου οδηγεί στην αυξημένη διαίσθηση, αντίληψηκαι καλλιτεχνική δημιουργία.
Η βαθύτερηκατανόηση των μηχανισμών και της λειτουργίας του εγκεφάλου διευκρινίζει τοντρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, υποστηρίζει οέγκριτος ψυχολόγος Στίβεν Κόσλιν. Σε συνεργασία με τον Γουέιν Μίλλερ, ανέπτυξαντη θεωρία που υποστηρίζει ότι η προσωπικότητα καθορίζεται από την αλληλεπίδρασητου άνω και του κάτω συστήματος του εγκεφάλου.
«Το άνω μέροςσχεδιάζει και εκτελεί, ενώ το κάτω μέρος ταξινομεί και ερμηνεύει τις πληροφορίεςπου λαμβάνουμε για τον κόσμο», αναφέρουν οι δύο συντάκτες της σχετικής έρευνας.Τα δύο συστήματα επικοινωνούν και συνεργάζονται, όμως τελικά το άνω μέρος τουεγκεφάλου είναι αυτό που χρησιμοποιεί τις πληροφορίες.
«Σε κάθε άτομο,διαφέρει ο βαθμός στον οποίο επικρατεί το κάθε σύστημα στις καθημερινέςλειτουργίες», εξηγούν οι ερευνητές. Τα θεμέλια της θεωρίας του ΓνωσιακούΜοντέλου εξαρτώνται από το πόσο το άτομο βασίζεται σε ένα, και στα δύο ή σεκανένα από τα δύο συστήματα. Το μοντέλο αυτό καθορίζει πώς αντιδρούμε σταγεγονότα γύρω μας και πώς αλληλεπιδρούμε και συνδεόμαστε με τους ανθρώπους.
Τα άτομα πουεκμεταλλεύονται εξίσου τις δυνατότητες των δύο συστημάτων προσαρμόζονται εύκολαστις περιστάσεις και έχουν την ικανότητα να προγραμματίζουν και να σχεδιάζουναποτελεσματικά.
Όσοιχρησιμοποιούν περισσότερο το κάτω μέρος του εγκεφάλου έχουν βαθιά αντίληψη καιμπορούν να ερμηνεύουν καλύτερα τις εμπειρίες τους, όμως δεν είναι σε θέση ναπάρουν πρωτοβουλίες για σύνθετα πλάνα.
Όταν επικρατεί τοάνω σύστημα, το άτομο είναι εξαιρετικά δημιουργικό όμως δεν έχει ανεπτυγμένεςικανότητες προσαρμογής.
Τέλος, όσοι δενεξαρτώνται από κανένα από τα δύο συστήματα μοιάζουν να «χάνονται» στα γεγονότακαι στις επιταγές των γύρω τους, ενώ επηρεάζονται αρκετά εύκολα.