Economist: αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης
Για το ευαίσθητο θέμα των αυτοκτονιών στην Ελλάδα της κρίσης, οιοποίες αυξάνονται σταθερά, κάνει λόγο σε άρθρο του ο Economist.
Με τίτλο «Ελλάδα και αυτοκτονία: Ένα δύσκολο θέμα για ένα κήρυγμα», τοπεριοδικό περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας, ότι οι επίσημεςστατιστικές είναι μεν αρκετά αρνητικές, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πωςυποβαθμίζουν το φαινόμενο, καθώς η οικονομική δυσπραγία οδηγεί όλο καιπερισσότερους έλληνες στο απονενοημένο βήμαΓια το ευαίσθητο θέμα των αυτοκτονιών στην Ελλάδα της κρίσης, οιοποίες αυξάνονται σταθερά, κάνει λόγο σε άρθρο του ο Economist.
Με τίτλο «Ελλάδα και αυτοκτονία: Ένα δύσκολο θέμα για ένα κήρυγμα», ( A hard subject for a sermon) τοπεριοδικό περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας, ότι οι επίσημεςστατιστικές είναι μεν αρκετά αρνητικές, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πωςυποβαθμίζουν το φαινόμενο, καθώς η οικονομική δυσπραγία οδηγεί όλο καιπερισσότερους έλληνες στο απονενοημένο βήμα.
Μάλιστα παραθέτει στοιχεία της ΜΚΟ «Κλίμακα» για τις αυτοκτονίες του 2010και του 2011 όπου σημειώνεται μεγάλη αύξηση, καθώς από τους 336 άνδρες και 41γυναίκες το 2010, ο αριθμός αυξήθηκε σε 393 άνδρες και 84 γυναίκες. Η «Κλίμακα»σύμφωνα με τον Economist, επισημαίνει πως οι σοβαρές περιπτώσεις αυτοκτονιώνείναι 15 με 20 φορές πιο συχνές από όσες καταγράφονται.
Το άρθρο του Economist, φέρνει ωςπαράδειγμα έναν 77χρονο συνταξιούχο φαρμακοποιό την περασμένη άνοιξη πουαυτοπυροβολήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, αφήνοντας ένα σημείωμα στο οποίοέλεγε πως δε μπορούσε να αντέξει στην ιδέα του να ψάχνει στα σκουπίδια γιατροφή και να γίνει βάρος στο παιδί του.
Επίσης επισημαίνεται πως ένας λόγος που οι επίσημοι ρυθμοί αυτοκτονίας είναιπαραπλανητικά χαμηλοί, είναι το κοινωνικό και πνευματικό στίγμα το οποίοσυνοδεύει την πράξη και αναφέρεται στην καταδίκη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στηναυτοχειρία.
Τέλος, ο Economist αν και διαφωνεί με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σχετικά μετην αυτοκτονία, τον επαινεί καθώςσημειώνει πως όταν οι έλληνες κληρικοί μπαίνουν στα πρωτοσέλιδα, είναι συνήθωςγια κατηγορίες: για εσωτερικές διαμάχες στην εκκλησία ή για οικονομικάσκάνδαλα. Προς τιμήν του, ο Ιερώνυμος έχει αποφύγει αυτές τις παγίδες. Και είτεσυμφωνούμε είτε διαφωνούμε μαζί του, η τελευταία του παρέμβαση (για τις αυτοκτονίες)θα γίνει δεκτή με σεβασμό, υπογραμμίζεται στο άρθρο.
Αναφορικά πάντως με τις αυτοκτονίες να σημειώσουμε ότι στο onmed.gr στις 13 Οκτωβρίου ο κ. ΠαύλοςΘεοδωράκης, πρόεδρος της Επιτροπής για την ΠρωτοβάθμιαΦροντίδα Υγείας και εθνικός εκπρόσωπος Ελλάδας στον ΠαγκόσμιοΟργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος παραβρέθηκε στην Λιθουανία στοσυνέδριο της Ευρωπαικής Προεδρίας για την Ψυχική Υγεία, είχε τονίσει ότι ηΕλλάδα, παραμένει η χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο. Αυτό καταδεικνύουν τουλάχιστον όλα τα επίσημα στοιχεία και ειδικότεραστοιχεία του 2011 σε σχέση με το 2010, όπως είχε πει.
Συγκεκριμένα το 2011 είχαμε 100 παραπάνω αυτοκτονίες σε σχέση με το2010 και σε κάθε περίπτωση δεν είχαμε χιλιάδες αυτοκτονίες. Επίσης, είναι άλλοπράγμα αυτοκτονίες και άλλο απόπειρες. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ,τονίζει, και ειδικότερα τα πολιτικά κόμματα τα οποία συχνά καλλιεργούν ψέματαυποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά χιλιάδες οι αυτοκτονίες.
Συνολικά οι αυτοκτονίες από το 2000 μέχρι το 2011 ήταν περίπου 4000.